W związku z nadejściem wiosny wiele osób rozpocznie uprawę warzyw. Istotnym aspektem jest odpowiedź na pytanie, które warzywa uprawia się z siewu, a które z rozsady. W poniższym artykule odpowiemy na to ważne pytanie.
Kapustę głowiastą białą, kapustę głowiastą czerwoną, kapustę włoską, kalafior, brokuł, kalarepę, jarmuż i kapustę brukselską uprawia się prawie wyłącznie z rozsady, ale można je też uprawiać z siewu. Wczesne odmiany warzyw kapustnych uprawia się wyłącznie z rozsady. Wyjątek w tej grupie warzyw stanowi kapusta pekińska, która źle znosi przesadzanie i znacznie lepiej plonuje z siewu na miejsce stałe.
Marchew, pietruszkę, skorzonerę i pasternak sieje się wprost do gruntu. Gatunki te nie znoszą przesadzania.
Seler uprawiany wyłącznie z rozsady ze względu na powolne kiełkowanie nasion i długi okres wegetacji. Nasiona wysiewa się od połowy lutego do początku marca. Burak ćwikłowy uprawia się z siewu wprost do gruntu, ponieważ jest to metoda najtańsza i najprostsza. Do posadzenia na innym miejscu można też wykorzystać buraki wyrwane w czasie przerywki roślin zbyt gęsto rosnących na zagonie.
Cebula i por mogą być uprawiane zarówno z siewu wprost do gruntu, jak i z rozsady. Oba gatunki uprawiane z rozsady dają wyższe i lepszej jakości plony.
Pod osłonami sałatę uprawia się prawie wyłącznie z rozsady ze względu na lepsze wykorzystanie powierzchni uprawowej. W gruncie stosuje się zarówno uprawę z rozsady, jak i z siewu. Przygotowanie dobrej jakości wczesnej rozsady w warunkach domowych jest bardzo trudne. Szpinak i pietruszkę naciową uprawia się wyłącznie z siewu, gdyż źle znoszą przesadzanie, natomiast seler naciowy podobnie jak seler korzeniowy- wyłącznie z rozsady.
Szeroki wybór nasion warzyw w niskich cenach do nabycia w tej hurtowni ogrodniczej
W gruncie rzodkiewka uprawiana jest wyłącznie z siewu, natomiast pod osłonami zwykle z siewu, ale można ją też uprawiać z rozsady. Jeśli w tunelu lub w inspekcie rzodkiewka powschodziła zbyt gęsto, to wyrwane rośliny można potraktować jako rozsadę i posadzić w innym miejscu. Rzodkiew uprawiana jest wyłącznie z siewu na miejsce stałe.
Fasola i groch nie znoszą przesadzania. Z tego powodu sieje się je wprost do gruntu. Bób dobrze znosi przesadzanie, dlatego czasem jest uprawiany z rozsady. Przyspiesza to jego zbiór o około 2 tygodnie.
Pomidor, paprykę i oberżynę uprawia się z rozsady ze względu na wysokie wymagania cieplne i długi okres wegetacji. Pomidor od wysiewu do początku owocowania potrzebuje 110-130 ciepłych dni a warunki sprzyjające do jego uprawy w gruncie lub w nie ogrzewanym tunelu panują zwykle od połowy maja do końca września tj. przez 130-140 dni, tak więc uprawiając pomidory z siewu wprost do gruntu doczekalibyśmy się jedynie owoców z pierwszego grona i to nie zawsze, a przy uprawie z rozsady zbiera się owoce z 4-5 gron. Pomidor, papryka i oberżyna dobrze znoszą przesadzanie, gdyż szybko regenerują system korzeniowy. Mogą być uprawiane z rozsady „rwanej”, ale lepsze efekty daje uprawa z rozsady doniczkowej, gdyż nie występuje zahamowanie wzrostu po wysadzeniu rozsady na miejsce stałe.
r