Szymon Giżyński – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi wręczył nagrody finalistom ósmej edycji ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny. Wśród wyróżnionych była ekipa Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Niesłyszących i Słabosłyszących w Lublińcu.
8 czerwca 2019 roku w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej odbył się finał VIII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Organizatorem konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy merytorycznym wsparciu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC) oraz Polskiej Inicjatywy Kulinarnej (PIK).
Na starcie w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej znalazło się dziesięć najlepszych ekip. Są tu uczniowie ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych z całej Polski, dla których potrawy kuchni regionalnej i tradycyjnej nie mają tajemnic. Każda ekipa stworzyła autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowana tradycyjna specjalność.
Jak na prawdziwe zawody przystało uczniowie szkół zaprezentowali swoje kulinarne talenty przed profesjonalnym Jury. Każdy z zespołów, mając do dyspozycji te same produkty objęte lub aplikujące o rejestrację w systemach jakości miał za zadanie przygotować danie na podstawie wcześniej zgłoszonego do konkursu autorskiego przepisu. Pomysłów było wiele, a przyrządzonymi potrawami nie powstydziłyby się najlepsze restauracje.
Wiceminister Szymon Giżyński w swych gratulacjach dla laureatów podkreślił ich pasję do sztuki kulinarnej. – Gwarancją sukcesu jest wysoka i stała jakość oferowanych produktów. Właśnie wysoka jakość i często tradycyjne receptury sprawiają, że Polska żywność zdobywa zagraniczne rynki. Szeroki wybór serwowanych w różnych regionach Polski potraw tradycyjnych, wytwarzanych według starych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur, to nasz atut, który doceniają odwiedzający Polskę turyści. Życzę Państwu wspaniałego dalszego rozwoju i realizacji swoich autorskich pomysłów w życiu zawodowym. Bo wyjątkowość jest właśnie gwarancją sukcesu – powiedział wiceminister Szymon Giżyński.
GAW