Wizytówką firmy JAMAR jest marka Exclusive, obejmująca produkty najwyższej jakości o nie wygórowanej cenie. W firmie do produkcji używa się wyłącznie surowców dostarczonych przez kwalifikowanych dostawców. Każda, najmniejsza nawet partia wyrobów jest badana pod względem zgodności z polską normą i tylko w przypadku jej spełnienia, wprowadzana do sprzedaży.
Od 1994 roku w Albertowie (powiat kłobucki, gmina Lipie) działa Zakład Produkcji Spożywczej – JAMAR Szczepaniak sp.j. Firma zajmuje się przetwórstwem owoców i warzyw. Produkuje m.in.: przetwory z owoców i warzyw, ketchupy, koncentraty, soki, zaprawy do napojów, zup itp. Ma w swojej ofercie około 200 pozycji asortymentowych.
Wizytówką firmy JAMAR jest marka Exclusive, obejmująca produkty najwyższej jakości o nie wygórowanej cenie. W firmie do produkcji używa się wyłącznie surowców dostarczonych przez kwalifikowanych dostawców. Każda, najmniejsza nawet partia wyrobów jest badana pod względem zgodności z polską normą i tylko w przypadku jej spełnienia, wprowadzana do sprzedaży.
– Wszystkie surowce i gotowe wyroby, na każdym etapie produkcji, przechodzą wielokrotną, ścisłą kontrolę w naszym laboratorium, gdzie specjaliści wykonują badania mikrobiologiczne oraz fizykochemiczne. Każde stadium produkcji identyfikują numery na opakowaniach, co pozwala, w przypadku jakichkolwiek problemów, prześledzić poszczególne etapy wytwórcze – mówi Jarosław Szczepaniak, jeden z właścicieli firmy JAMAR.
Jakość produkcji i nowoczesny system zarządzania firmą potwierdzają przyznane w roku 2002 certyfikaty ISO 9001:2001 i HACCP, a także otrzymany w br. tytuł Mistrza Agroligi 2003 Województwa Śląskiego w kategorii firmy.
Firma JAMAR rozwija się dynamicznie. Współpracuje z ok. 250 odbiorcami (hurtowniami), zatrudnia 200 pracowników, a w sezonie dodatkowo 160.
– Odnotowujemy wzrost sprzedaży zarówno na rynkach krajowych, jak i zagranicznych. Za pierwsze półrocze 2003 roku mamy 20 procentowy wzrost zbytu w stosunku do roku 2002. Odbieramy to jako dowód zaufania i zadowolenia naszych klientów – stwierdzają zgodnie panowie Jarosław i Marek Szczepaniakowie, właściciele firmy JAMAR.
Towary Z.P.S JAMAR trafiają na półki sklepowe w Estonii, Mongolii, Czechach, Stanach Zjednoczonych i na Litwie. By zdynamizować eksport, firma prezentuje swoje wyroby m.in. na targach w Moskwie (PRODEXPO 2003) oraz w Poznaniu (POLAGRA-FOOD 2002).
Ostatnie lata dla firmy JAMAR to czas inwestycji. Zakupiono wiele nowoczesnych linii produkcyjnych, ukończono montaż octowni, (JAMAR należy do Polskiego Zrzeszenia Producentów Octu “BIO OCET”). Kolejnym przedsięwzięciem było wdrożenie systemu wysokiego składowania magazynowego, celem usprawnienia pracy.
Dużą wagę firma przywiązuje do higieny. Zakładowe Laboratorium wykonuje okresowe badania czystości sprzętu, urządzeń i pomieszczeń produkcyjnych. Właściciele planują w przyszłości objąć systemem komputerowym magazyny wysokiego składowania, a w przyszłym roku, w trosce o ochronę środowiska, oddadzą do użytku zakładową oczyszczalnię ścieków, której możliwości przerobowe dorównają oczyszczalni gminnej.
– Wszystkie nasze działania zmierzają do przystosowania się do standardów unijnych. Z końcem roku 2003 zakończymy ten proces – mówią właściciele firmy JAMAR.
ŁUKASZ SOŚNIAK