Jednym z czynników wpływających na nasze samopoczucie jest odpowiedni sposób żywienia, który wcale nie musi kojarzyć się z wyrzeczeniami. Wystarczy regularność i prawidłowo zbilansowany jadłospis, o którym mówi dietetyk, farmaceuta – Małgorzata Stanior, „Gabinet Dietetyka i Żywienie w Częstochowie”.
Jak prawidłowo odżywiać się w okresie zimowo-wiosennym?
– Nadchodzi wiosna, a my zastanawiamy się co jeść, by lepiej się czuć. Czas na „porządki” w jadłospisie. Zimą jemy dużo pokarmów budulcowych, do podtrzymania metabolizmu w niskiej temperaturze. Wiosną ciało potrzebuje świeżych wiosennych roślin, by wspomóc naturalne procesy oczyszczania i zmniejszyć wagę na letnie miesiące. Wiosna sama sugeruje co mamy czynić, podsuwając nam świeże, młode warzywa i owoce, rośliny znakomicie oczyszczające i odnawiające organizm. Zasadniczo dieta wiosenna i letnia powinny się składać z nowalijek owoców, warzyw i ziół. Po długiej ziemie potrzebujemy uzupełnić niedobory w organizmie. Powinniśmy jeść pięć posiłków, w każdym z nich powinny znajdować się owoce i warzywa, najlepiej w postaci surowej, bo wtedy mają najwięcej wartości. Należy spożywać ok 2 litrów wody niegazowanej dziennie i przestrzegać stałych godzin spożywania posiłków.
Które składniki odżywcze są szczególnie cenne dla organizmu w tym czasie i powinny znaleźć się w naszym jadłospisie?
– Podstawą codziennej diety jest śniadanie – niezależnie od pory roku jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Może to być kanapka z serkiem, sałatą, pomidorem
i rzodkiewką lub wartościowa owsianka na mleku 2% z dodatkiem suszonych owoców
i orzechów. Na drugie śniadanie i podwieczorek proponuję owoce w postaci surowej. Obiad może składać się z zupy i/lub drugiego dania. Zupa jarzynowa, młode ziemniaczki, pieczone mięso oraz surówka ze świeżych warzyw. Kolacja natomiast powinna być lekkostrawna (sałatka z dodatkiem sera feta, koniecznie z kanapką pieczywa), by nie obciążać układu trawiennego na noc.
Zapewniam, że przy tak zbilansowanym jadłospisie nikomu nie zabraknie energii na nadchodzące wiosenne dni, które dobrze jest spędzić na świeżym powietrzu, by dotleniać organizm i zacząć uprawiać regularnie sport lub włączyć do codziennego trybu życia spacer. No i oczywiście wysypiać się. Nie ma nic bardziej wzmacniającego, jak połączenie odpowiedniej diety z regenerującym snem.
Justyna Derda