Tłusty Czwartek podpowiada, furę pączków zjeść wypada


OLSZTYN.
Pączki, oponki z serem i róże karnawałowe to smakołyki, które uczniowie Zespołu Szkół w Kusiętach przygotowali i degustowali podczas pierwszych Warsztatów pieczenia wyrobów karnawałowych.

Pączki, oponki z serem i róże karnawałowe to smakołyki, które uczniowie Zespołu Szkół w Kusiętach przygotowali i degustowali podczas pierwszych Warsztatów pieczenia wyrobów karnawałowych.

Warsztaty połączone z kultywowaniem tradycji Tłustego Czwartku oraz zbliżających się ostatków, zorganizowały członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Kusiąt wraz z przewodniczącą Krajowej Rady Kół Gospodyń Wiejskich, Bernadettą Niemczyk przy współpracy z wychowawcą II klasy SP Ewy Tomzy. Pomysłodawcą organizacji spotkania w ZS w Kusiętach, był Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

Podczas warsztatów, które odbyły się 24 lutego br. dzieci zaprezentowały również występ artystyczny nt. Tłustego Czwartku i karnawału, który spotkał się z dużym aplauzem i uznaniem zaproszonych gości.

– Tradycja spełnia ważną i pożyteczną rolę zwłaszcza w rozwoju dziecka. Wśród elementów, które zasługują na uwagę są tradycje świąteczne, zwyczaje i obrzędy. Ich zanik zubaża nasze dziedzictwo kulturowe, a takie spotkania sprzyjają ich poznaniu, przybliżaniu i kultywowaniu. – informuje Danuta Tomza, konsultant ŚODR w Częstochowie.

mk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code