Korzystaj z lata
Lato to pora roku, która wymaga od ciebie zwiększonej ilości energii. Nie zapominaj więc o prawidłowym odżywianiu siebie i swojej rodziny. Przede wszystkim pamiętaj o codziennym spożywaniu 5 porcji warzyw, owoców lub soku.
Dlaczego to ważne? Z dwóch powodów: po pierwsze dlatego, że w każdym z owoców, warzyw czy soku znajdują się inne witaminy i minerały, a po drugie, by nie wpaść w monotonię i wciąż mieć ochotę na różne owocowo-warzywne przekąski. Matka natura wykazała się dużą fantazją i możemy cieszyć się pięcioma grupami kolorystycznymi. Każda z nich oferuje nam odmienne witaminy i składniki mineralne, dlatego warto sięgać po różne kolory, a najlepiej – niech nasze codzienne 5 porcji warzyw, owoców lub soku reprezentuje 5 grup kolorystycznych. Wyróżnia się grupę zieloną (sałata, brokuły, ogórek, szpinak, szczypiorek itp.), czerwoną (pomidory, papryka, jabłko, granat, arbuz, truskawki itp.), żółto-pomarańczową (banan, ananas, pomarańcze, marchewka, melon), białą (awokado, kalafior, por, kapusta pekińska, cebula, czosnek) oraz czarną (borówki, aronia, bakłażan, czarne porzeczki). Warto tak uzupełniać swoją letnią dietę, by w codziennym jadłospisie znalazły się warzywa, owoce i soki z każdej z grup kolorystycznych.
– Nasz organizm nie potrafi magazynować wielu składników, np. witamin, które odgrywają ogromną rolę w jego funkcjonowaniu. Przykładem może być witamina C, która zawarta w produktach naturalnych jest znacznie lepiej przyswajalna. Niestety, witamina C jest regularnie wypłukiwana z naszego organizmu. Aby utrzymać optymalny jej poziom, musimy ją dostarczać w sposób ciągły, np. jedząc jedno jabłko, pijąc szklankę soku, zjadając garść suszonych warzyw lub owoców, ale w odstępach czasowych, tak aby na bieżąco uzupełniać jej braki – radzi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności, ekspert kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku.
UG
ramka
– Wybierz arbuzy. Im czerwieńsze, tym lepsze, bowiem zawierają więcej wzmacniającego serce likopenu. Ponadto, arbuzy zawierają pektyny i błonnik, które wspomagają perystaltykę jelit i wywołują uczucie sytości.
– Sięgnij po owoce jagodowe, czyli truskawki, maliny, jagody, porzeczki, które dostarczają nam cennych przeciwutleniaczy. Natomiast jagody czarne (zwane także borówkami) wzmacniają nasz wzrok dzięki zawartości flawonoidów i antocyjanów.
– Marchewki latem są najlepsze nie tylko dla opalenizny (dzięki zawartości karotenu). To także bardzo dobre źródło błonnika, który wspomaga trawienie.
– W gorące dni niezastąpione będą soczyste melony – dostarczą one naszemu organizmowi prowitaminy A (ważnej dla skóry i układu odpornościowego), witaminy C oraz kwasu foliowego (ten polecany jest przede wszystkim kobietom w ciąży). A jak gaszą pragnienie!
– O letnich pomidorach śpiewa się nawet piosenki. I nic dziwnego, bowiem nie tylko świetnie smakują, ale i są świetnym źródłem likopenu, który wzmacnia serce. Zawierają też dużo błonnika, witaminy C i potasu. Dietetycy przypominają ponadto, że szklanka soku pomidorowego pita codziennie zapewni nam zdrowie, urodę, młodość, a także ukoi skołatane nerwy.
– Brokuły i kalafiory możemy serwować na obiad na zmianę z ziemniakami i ryżem. Są one świetnym źródłem prowitaminy A, witamin z grupy B1, B2, PP, a także wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.
Więcej informacji o zdrowym odżywianiu znajdziesz na stronie www.5porcji.pl
r