Wiosna to nie tylko czas
intensywnych porządków. Jest
to również okres przygotowań
do świąt Wielkanocnych,
jednego z najważniejszych
okresów w roku i powrotu do
starych, sprawdzonych
przepisów. Jak wynika z badań
„Fooder. Polacy, przepisy,
internet”, w tym czasie,
bardziej niż w jakimkolwiek
innym okresie roku,
przygotowujemy tradycyjne
potrawy, często bazujące na
doświadczeniach starszych
pokoleń. 76% mieszkańców
Śląska przyznaje, że gromadzi
przepisy wielkanocne, a
mieszkańców Ziemi
Częstochowskiej – zgodnie ze
swoimi korzeniami sięgają do
tradycji małopolskich.
Ciekawym i użytecznym
sposobem na zapewnienie
długowieczności przepisom
naszych babć jest Fooder,
nowatorskie narzędzie, które
pomaga uporządkować kulinarny
świat.
Mazurkowy zawrót głowy
Wielkanoc jest przez wielu uważana za najważniejsze święto w
roku. Dlaczego? Ponieważ towarzyszy mu powiew wiosennej
świeżości, który zwiastuje przyjście cieplejszych i dłuższych
dni. Poza świątecznymi porządkami, które zajmują w tym okresie
wiele czasu, ważne jest to co podajemy do świątecznego stołu.
Niewielu z nas w tym czasie decyduje się na eksperymenty
kulinarne – badania „Fooder. Polacy, przepisy, internet”
wykazały, że aż 78% internautów szuka sprawdzonych przepisów
wielkanocnych, a prawie co piąty robi to intensywniej, niż w
jakimkolwiek innym okresie roku. Istotne jest także to, że 69%
osób, które szuka przepisów wielkanocnych zwraca uwagę na ich
tradycyjność.
Najważniejsza tradycja
Według badania „Fooder. Polacy, przepisy, internet.” na
Wielkanoc szukamy sprawdzonych przepisów – aż dla 75% Polaków
przy wyborze świątecznego przepisu istotne jest aby przepis był
im znany. 41% Polaków w tym okresie nie decyduje się
wypróbowywać nowych przepisów, bo w wielkanocnych potrawach
bardziej cenią tradycyjny, dobrze znany smak, niż kreatywność.
Co z barszczem białym babci?
Potrawy tradycyjne i sprawdzone kojarzą nam się przede
wszystkim z kuchnią mamy i babci. Dlatego na Wielkanoc,
rzadziej niż zazwyczaj, korzystamy z internetu, by poszukiwać
przepisów, a częściej polegamy na recepturach zaczerpniętych od
osób starszych. Wielkanoc jest szczególnym czasem, gdyż wtedy
aż 42% z nas zwraca się do nich o przepisy świąteczne – to
najwyższy odsetek w ciągu roku, bo nawet w okolicach Wigilii
chętniej szukamy nowości w internecie albo zwracamy się po
inspiracje do rówieśników. Wielkanoc to czas kiedy chętnie
powracamy do rodzinnych, tradycyjnych przepisów spisanych na
kartkach i powtykanych w książki.
Świąteczny spokój
Jak ustrzec te cenne receptury, przekazywane z pokolenia na
pokolenie, przed zapomnieniem? Warto pomyśleć o jednym miejscu,
w którym możemy trzymać wszystkie nasze kulinarne skarby:
przepisy przekazane nam przez znajomych, rodzinę i spisane na
kartkach, ale również przepisy z ulubionych stron i blogów.
Stworzenie takiej własnej książki kuchennej nie musi być ani
trudne, ani czasochłonne. Naprzeciw oczekiwaniom wszystkich
przychodzi darmowa platforma Fooder, na której za pomocą
jednego kliknięcia, możemy dodać ulubiony internetowy przepis
do swojej kolekcji. Aplikacja umożliwia również zapisywanie
własnych przepisów i ich zdjęć, którymi następnie możemy (ale
nie musimy) podzielić się z innymi.
Zadbajmy o to, by każde następne święta wielkanocne przebiegały
tradycyjnie i bez zbędnego stresu.
Aplikacja dostępna na www.fooder.pl
r