Trzecie miejsce w Ogólnopolskim Konkursie „Kuchnia Polska na Mazowszu” dla uczniów z Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach. Drużyna w składzie: Kamila Krzyczmonik z III klasy Technikum Żywienie i Usług Gastronomicznych i Jakub Pawula II klasy Technikum Żywienie i Usług Gastronomicznych, uczeń II klasy Technikum (kulinaria), Maciej Szewczyk III klasy Technikum Żywienie i Usług Gastronomicznych (kelnerstwo) spisali się na medal.
– W zawodach wzięło udział ponad 50 szkół – informuje Marzenna Lesiak, nauczyciel z ZS, która przygotowywała uczniów do konkursu . – W I etapie zakwalifikowaliśmy się do ścisłego finału 13 zespołów.
Konkurs składał się z konkurencji kulinarnych i kelnerskich. Zawodnicy musieli przygotować przystawkę gorącą z lina i pory oraz danie główne z udka indyka, czosnku i dyni. W rywalizacji kelnerów sprawdzano: test kelnerski w języku polskimi angielskim, podanie śniadania room service (jajko po wiedeńsku), nakrycie stołu Improstyl oraz filetowanie, tranżerowanie i serwis upieczonego pstrąga przy gościu.
Uczniowie z Żarek przygotowali lina na porowych placuszkach z musem szpinakowym i pudrem z boczku. Jako danie główne była roladka z indyka ze szpinakiem z puree z dyni i selera z tagiatelle z ogórka z czosnkiem i musem dyniowym. I te dania zapewniły im wysoką lokatę. Gratulujemy.
r