BONA FIDE. symbolika wielkanocnego stołu


Szykując wielkanocny koszyczek warto przypomnieć sobie jakie znaczenie mają ułożone w nim pokarmy. Ich dobór nie jest przypadkowy.

 

Zgodnie z tradycją mają one zapewniać dostatek, zdrowie i pomyślność przez cały rok, ale dla chrześcijan najważniejsza jest symbolika religijna. Chleb uosabia ciało Chrystusa, jajko – nowe życie, które przynosi nam zmartwychwstały Chrystus. W centralnym punkcie koszyczka ustawiamy baranka, który jest symbolem zmartwychwstania, zwycięstwa życia nad śmiercią.

W koszyczku nie może też zabraknąć soli, będącej symbolem oczyszczenia, chrzanu – uosabiającego siłę fizyczną i zapewne wytrzymałość (ztarcie chrzanu wymaga nie lada hartu). Ważne są również: wędlina jako symbol zdrowia, dostatku materialnego i płodności oraz ciasto symbol doskonałości duchowej. Swoje znaczenie kryją także ozdoby koszyczka. Zielony kolor bukszpanu to nadzieja chrześcijan na ich zmartwychwstanie i życie wieczne, a wierzbowe bazie mają zapewnić nagrodę w niebie.

W Wielką Niedzielę po Mszy Świętej zasiadamy do wielkanocnego stołu i dzielimy się poświęconymi pokarmami. Zwyczaj ten nawiązuje do bożonarodzeniowego łamania się opłatkiem i symbolizuje nadzieję, wzajemną pomoc i życzenia pomnażania sił witalnych. Zatem, wszystkim naszym Drogim Czytelnikom życzę radości i serdeczności przy wielkanocnym stole.

URSZULA GIŻYŃSKA

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *