Zespół polskich naukowców z ośrodka badawczego READ-GENE SA i Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie odkrył nieopisywaną dotąd, bardzo mocną korelację między ryzykiem raków u kobiet, a stężeniem arsenu w organizmie.
W badaniu ok. 1500 kobiet, które obserwowano przez ponad 3 lata stwierdzono, że:
1. Blisko 100 raków różnych narządów wystąpiło w grupie ok. 1100 kobiet
z podwyższonym stężeniem arsenu we krwi.
2. Raki nie wystąpiły w grupie ok. 400 kobiet ze stężeniem arsenu we krwi poniżej
0,6 µg/l.
Możliwe, że arsen jest bardzo ważną przyczyną raków u kobiet. Możliwe jest jednak, że obserwowane korelacje wynikają z tego, iż arsen jest tylko markerem szkodliwych produktów np. żywności, która jest rakotwórcza, a równocześnie zawiera dużo tego pierwiastka. W środowisku zwiększone stężenie arsenu może pojawiać się w związku z zanieczyszczeniami przemysłowymi lub naturalnymi powietrza, wody i gleby, a w konsekwencji żywności.
Produktami naturalnie zawierającymi wyższe stężenia arsenu są np. ryż, kakao, ryby morskie i owoce morza. Wstępne dane wskazują, że modyfikacja diety może korzystnie zmienić stężenie arsenu w organizmie.
Przedstawione wyniki uzyskano dzięki badaniu stężeń arsenu we krwi kobiet, przeprowadzonemu przez Wojciecha Marciniaka – doktoranta pracującego w zespole Pana Profesora Jana Lubińskiego.
r