- Gazeta Częstochowska - https://gazetacz.com.pl -

Wypiekają najlepszy chleb w województwie śląskim

 

Organizowane od dwóch dekad przedsięwzięcie ma na celu wyłonienie najlepszych regionalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych oraz najlepszych dań i potraw. Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym oraz zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.

 

Głównym organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.

 

Tegoroczny śląski finał odbył się 1 sierpnia podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie. Do udziału zakwalifikowano czterdzieści pięć produktów wytwarzanych przez lokalnych przetwórców oraz dziesięć zespołów w części gastronomicznej.

 

Pani Dorota zgłosiła swój sztandarowy wypiek – chleb wiejski. Był on oceniany w kategorii produktów zbożowych. I wygrał. Zajął pierwsze miejsce, co tylko potwierdza potencjał i doskonałą jakość żywności i lokalnego pieczywa w regionie częstochowskim. Serdecznie gratulujemy.

 

Fot. Urząd Gminy Janów

Podziel się: