- Gazeta Częstochowska - https://gazetacz.com.pl -

RYZYKOWNE PIERWSZE DANIE

– Przeprowadzona w ubiegłym roku przez powiatowego inspektora sanitarnego w Kłobucku kontrola ujawniła, że jedna z produkowanych tam przypraw do zup była szkodliwa – informuje rzecznik częstochowskiej Prokuratury Romuald Basiński. W przyprawie odkryto czterokrotne przekroczenie dopuszczalnej normy ilości środka konserwującego, co w konsekwencji stanowiło zagrożenie dla zdrowia spożywających. Sam przedsiębiorca przyznaje, że doszło do wyprodukowania i wprowadzenia do obrotu wadliwego produktu spożywczego, jednak nie było to działanie celowe. Za nieumyślne wyprodukowanie felernej przyprawy przedsiębiorcy grozi do 1 roku pozbawienia wolności. – Tutaj nasuwa się myśl, która powinna być przestrogą dla innych przedsiębiorców. Nieprzestrzeganie podobnych norm, nawet nieumyślne, może także grozić czasowym zakazem prowadzenia działalności – przestrzega Romuald Basiński.

STACHERCZAK

Podziel się: