- Gazeta Częstochowska - https://gazetacz.com.pl -

Kodeks troski o zdrowie mamy i dziecka

NIE JEMY ZA DWOJE
W dzisiejszych czasach mitem staje się zasada, że należy „jeść za dwoje”. Prawdą jest, że rozwijające się maleństwo w łonie matki potrzebuje odpowiedniej ilości kalorii, jednak nie obliguje kobiety do spożywania dużo większej liczby potraw. Energetyczne potrzeby kobiet w ciąży wzrastają zaledwie o około 300 kcal na dobę, a to odpowiednik tylko jednego, niewielkiego posiłku. Zbyt kaloryczna dieta może w przyszłości spowodować sporą nadwagę, która może być przeszkodą w prawidłowym przebiegu ciąży, a nawet utrudnić poród.

STAWIAMY NA JAKOŚĆ, A NIE NA ILOŚĆ
Ciąża to czas, kiedy w sposób szczególny liczy się jakość spożywanych posiłków. O ile nie należy jeść dwa razy więcej, to z pewnością należy jeść dwa razy lepiej. Kluczowe staje się odpowiednie zestawianie składników odżywczych. Białko, tłuszcze, węglowodany, płyny i składniki mineralne – dostarczane w odpowiednich proporcjach – zaowocują prawidłowym rozwojem dziecka. Jednym z najważniejszych składników odżywczych jest białko, które stanowi podstawę wzrostu dziecka. Od czwartego miesiąca ciąży zapotrzebowanie na ten składnik wzrasta do ok. 80-100 g dziennie. Dostarczają je głównie: mięso, ryby, jajka, mleko i jego przetwory, a także płatki owsiane, kukurydza, ryż, chleb gruboziarnisty, biała fasola, groch, soczewica, soja, ziemniaki, słonecznik, orzechy. Równie istotne w diecie kobiety ciężarnej są tłuszcze i węglowodany. Spożywanie tłuszczów powinno być ograniczone tak, by nie odkładała się zbędna tkanka tłuszczowa. Najlepiej sięgać zatem po chude mięso (wołowina, drób, wieprzowina), ryby, chude mleko, jogurty, maślankę. Źródłem cennych węglowodanów – nie wywołujących problemów otyłości czy próchnicy, na które narażone są przyszłe mamy – są: chleb chrupki, żytni i graham. Dobrym zamiennikiem w zdrowej diecie dla ziemniaków można być ryż (przede wszystkim brązowy i dziki), stanowiący bogate źródło błonnika.

ZDROWE WITAMINY
Bardzo istotną rolę w żywieniu w okresie ciąży pełnią warzywa i owoce. Dostarczają dużej ilości witaminy C, karotenoidów, folianów, flawonoidów i błonnika. Antyoksydanty pochodzące z warzyw i owoców ułatwiają uniknięcie wystąpienia nadciśnienia podczas ciąży. Foliany odgrywają ważną rolę w zapewnieniu prawidłowego rozwoju układu nerwowego u dziecka. Warzywa i owoce najlepiej jest spożywać na surowo, gdyż podczas gotowania tracą duże ilości witamin, zwłaszcza witaminy C. Kobieta w ciąży w II i III trymestrze powinna spożywać około 500g warzyw w ciągu dnia.

WODA TO ZDROWIE
W okresie ciąży rola spożywanych napojów jest niezmiernie istotna. Najlepiej pragnienie ugasić szklanką wody źródlanej. Woda nie jest zaliczana do składników odżywczych, ale jako składnik tkanek i płynów ustrojowych organizmu stanowi 50-80% masy ciała. Zasoby wodne organizmu muszę być stale uzupełniane, gdyż organizm potrzebuje wody do pełnienia swoich podstawowych funkcji. Woda transportuje w organizmie tlen, składniki odżywcze i inne ważne substancje, które się w niej rozpuszczają, jest niezbędna do regulacji m.in.: ciepłoty ciała, wydalania produktów przemiany materii czy procesów trawienia – ułatwia spożywanie, trawienie i wykorzystanie pożywienia. Pełni funkcję ochronną dla mózgu, gałki ocznej, płodu, rdzenia kręgowego. W Polsce, w klimacie umiarkowanym, zalecane jest spożywanie 8-10 szklanek płynów, najlepiej niegazowanej wody źródlanej (2-2,5l) na dobę. Ilość wypijanych płynów powinna równoważyć utratę wody, uchodzącej z organizmu w postaci potu. Dlatego po napoje należy sięgać regularnie, nawet wtedy, gdy nie odczuwa się pragnienia. . Odwodnienie organizmu może skutkować zaparciami, a długotrwały taki stan może prowadzić do zapalenia dróg moczowych, czy nawet kamicy nerkowej. Nie należy zastępować wody herbatą, kawą czy sokami. Kawa i herbata powoduje zwiększoną produkcje moczu co w rezultacie prowadzi do wydalania wody z organizmu, soki natomiast dostarczają niepotrzebnych kalorii które mogą utrudnić powrót do smukłej figury.

WSZYSTKO NA CZAS
W zrównoważonej diecie ważne jest również regularne spożywanie posiłków. Należy jeść o stałych porach, w odstępach około 3 godzin, czyli w naszych codziennym menu powinno być około 4-5 posiłków. Stałe odstępy pomiędzy posiłkami zagwarantują właściwą gospodarkę składnikami odżywczymi. Wejście w rutynę planowania posiłków zaowocuje w okresie karmienia piersią kiedy dobrze wyregulowany organizm, dostarczy odpowiednich składników odżywczych poprzez twoje mleko. Wszelkie nowinki w posiłkach wpływają na skład mleka produkowanego w twoim organizmie, wprowadzaj je po jednym i odczekaj kilka dni zanim organizm dziecka przywyknie do nowego składnika.

Więcej informacji na temat zdrowej diety mogą Państwo przeczytać na stronie www.MamaNaCzasie.pl

r

Podziel się: