- Gazeta Częstochowska - https://gazetacz.com.pl -

EKOCIEKAWOSTKI. Grzybobranie w środku zimy

Boczniak ostrygowaty to grzyb porastający obumarłe drzewa liściaste takie jak grab, buk, wierzba, topola, robinia akacjowa, brzoza i orzech włoski. Rośnie w postaci skupionych grup, a średnica kapelusza wynosi od 5 do 25 cm. Boczniak ostrygowaty zawiera lowastatynę, która obniża poziom cholesterolu we krwi. Owocniki pojawiają się od końca października i są odporne na mróz. Drzewa – zarówno martwe jak i żywe – porasta płomienica zimowa. Najobficiej porasta topole i wierzby. Choć jest odporna na mróz, podczas bardzo niskich temperatur wstrzymuje proces wzrostu i wznawia go, gdy się ociepla. Płomienica nadaje się do zup i marynowania, znana jest również kuchni azjatyckiej. Mniej popularny jest łycznik późny. Występujący na martwych pniach i gałęziach bywa mylony z boczniakiem ostrygowatym. Uznawany jest za grzyb jadalny, jednak ma gorzki smak, i według najnowszych badań – zawiera substancje rakotwórcze. Rzadko występująca w Polsce wodnicha późna pojawia się dopiero po pierwszych przymrozkach, rośnie nawet pod śniegiem w lasach iglastych i mieszanych, głównie pod sosnami. To mały grzyb, jednak rośnie zazwyczaj w większej grupie. Wodnicha gromadzi dużo radioaktywnego cezu, w związku z czym nie powinniśmy się nią zajadać.

Materiał ukazał na stronie: “Częstochowska Gazeta Ekologiczna” (wydanie papierowe), której publikację współfinansuje Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

KG

Podziel się: