- Gazeta Częstochowska - https://gazetacz.com.pl -

Brawo dla kucharzy i kelnera

– W zawodach wzięło udział ponad 50 szkół – informuje Marzenna Lesiak, nauczyciel z ZS, która przygotowywała uczniów do konkursu . – W I etapie zakwalifikowaliśmy się do ścisłego finału 13 zespołów.
Konkurs składał się z konkurencji kulinarnych i kelnerskich. Zawodnicy musieli przygotować przystawkę gorącą z lina i pory oraz danie główne z udka indyka, czosnku i dyni. W rywalizacji kelnerów sprawdzano: test kelnerski w języku polskimi angielskim, podanie śniadania room service (jajko po wiedeńsku), nakrycie stołu Improstyl oraz filetowanie, tranżerowanie i serwis upieczonego pstrąga przy gościu.
Uczniowie z Żarek przygotowali lina na porowych placuszkach z musem szpinakowym i pudrem z boczku. Jako danie główne była roladka z indyka ze szpinakiem z puree z dyni i selera z tagiatelle z ogórka z czosnkiem i musem dyniowym. I te dania zapewniły im wysoką lokatę. Gratulujemy.

r

Podziel się: