Dietetyka to studia przeznaczone dla osób, które swoją przyszłość zawodową wiążą z pracą z ludźmi, są otwarci na ich potrzeby i wykazują pasję studiowania nowości i uzupełniania wiedzy. Program studiów łączy wiedzę z zakresu dziedzin podstawowych (nauk o zdrowiu, nauk rolniczych, biologii, chemii) z praktyczną wiedzą dotyczącą oceny jakości produktów żywnościowych oraz oceny stanu i planowania racjonalnego żywienia człowieka. Absolwent dietetyki będzie posiadał umiejętności planowania diet dla różnych grup ludności oraz udzielania porady dietetycznej i prowadzenia edukacji żywieniowej. Będzie umiał dokonać podstawowej analizy i oceny jakości żywności oraz zaplanować i przygotować potrawy wchodzące w skład różnych diet.
Kierunek praktyczny „dietetyka” (studia licencjackie stacjonarne i niestacjonarne) będzie prowadzony w Instytucie Chemii, Ochrony Środowiska i Biotechnologii, tel. 34 36 15 154.
r