Owocowe szaleństwo, czyli kaloryczne smaki lata


Słońce, rower i targowiska pełne kolorowych owoców i warzyw – tak właśnie powinno wyglądać lato! Właśnie w tym najprzyjemniejszym w roku okresie szczególnie chętnie zajadamy się soczystymi i pełnymi smaku owocami. Czy można jednak jeść je bez ograniczeń? Na to pytanie odpowiadają eksperci kampanii Zarządzanie Kaloriami.

Według nowej piramidy żywienia i aktywności fizycznej przedstawionej przez Instytut Żywności i Żywienia na początku tego roku, owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Pierwsze miejsce na podium oddały im produkty zbożowe, które tym samym przesunęły się na drugie miejsce. Według ekspertów Instytuty Żywności i Żywienia, warzywa i owoce powinny stanowić połowę każdego ze spożywanych posiłków. Jak jednak powinien wyglądać podział pomiędzy owocami i warzywami? Czy zachęceni pięknym wyglądem i słodkim smakiem powinniśmy jeść owoce pięć razy dziennie?
– Choć pewnie większość z nas bardzo bym sobie tego życzyła, bo owoce darzymy zwykle większą sympatią niż warzywa, to proporcja pomiędzy nimi nie powinna wynosić pół na pół. Na wymagane 400 gramów spożycia warzyw i owoców, powinniśmy spożywać te produkty w proporcjach 3/4 warzyw i 1/4 owoców – tłumaczy dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.
Skąd takie zalecenia? Choć owoce kuszą smakiem i wyglądem oraz zawierają sporo witamin i błonnika, to są również źródłem fruktozy, sacharozy i glukozy, czyli cukrów prostych. Z perspektywy zarządzania kaloriami owoce stanowią zatem istotne źródło energii. Osoby dbające o linię czy też chcące zmniejszyć masę ciała powinny wliczyć kalorie pochodzące z owoców do dziennego jadłospisu. Jeśli zatem poniesie nas na targu czy przy owocowym stoisku w supermarkecie, nie jedzmy wszystkiego tego samego dnia, a zadbajmy o właściwe przechowywanie: osuszone polskie owoce (truskawki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, śliwki itp.) najlepiej trzymać w lodówce, w dolnej szufladzie.
Osoby na diecie powinny też zwracać uwagę na kaloryczność owoców, jakie wybierają.
Oto lista owoców od najmniej do najbardziej kalorycznych:

Owoc Kalorie w 100g Kalorie w średniej sztuce /szklance Miara
Truskawki 28 42 szklanka
Maliny 29 35 szklanka
Porzeczki czerwone 31 37 szklanka
Porzeczki białe 33 36 szklanka
Poziomki 33 50 szklanka
Arbuz 36 126 “łódeczka”, ok 1/8 średniej sztuki
Cytryna 36 29 średnia sztuka
Grejpfrut 36 109 średnia sztuka
Melon 36 264 średnia sztuka (ok. 1 kg)
Agrest 41 62 szklanka
Mandarynki 42 27 średnia sztuka
Pomarańcza 44 106 średnia sztuka
Czarne jagody 45 59 szklanka
Śliwki 45 25 średnia sztuka
Brzoskwinia 46 39 średnia sztuka
Jabłko 46 84 średnia sztuka
Morele 47 21 średnia sztuka
Wiśnie 47 66 szklanka
Nektarynka 48 55 średnia sztuka
Ananas 54 389 cała sztuka
Gruszka 54 70 średnia sztuka
Kiwi 56 42 średnia sztuka
Czereśnie 61 96 szklanka
Winogrona 69 98 szklanka
Banan 95 114 średnia sztuka

r

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *