- Gazeta Częstochowska - https://gazetacz.com.pl -

ŻARKI / Kulinarni mistrzowie

 

 

Przemysław Bialik otrzymał specjalne wyróżnienie za „doskonałe łączenie tradycji z nowoczesnością, kulinarną pasję i inspirujący sposób przygotowania potraw”.  Zagroda Maciejówka prowadzona przez Izabelę Szewczyk (na spotkaniu reprezentowana przez męża Janusza Szewczyka) została uhonorowana jako jedna z 6 laureatów konkursu. Jej mistrzowskie pierogi z kapustą i mięsem zachwyciły podobnie, jak nowatorskie menu Przemka Bialika: przystawka chleb tatarczuch z kaczą pasztetówką, plastrami kalarepy w occie jabłkowym i sosem z nalewki jeżynowej, pieczonki jurajskie – dekonstrukcja kulinarna oraz deser lodowy z jurajskich borowików karmelizowanych w miodzie z dodatkiem ziemi jadalnej z pędów sosny i krzew z czekolady leśniowskiej.

 

UG

 

Podziel się: