Po co nam zielone warzywa…


PORADNIK DIETETYKA

Podstawowym elementem zdrowej diety powinny być surowe warzywa, szczególnie te, które maja zielony kolor. Zielone warzywa dostarczają mnóstwa składników odżywczych i mikroelementów: żelazo, magnez, fosfor, potas i sód, prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminy C, E i K. Niezwykle cennym elementem roślin zielony barwnik – chlorofil, nazywany krwią rośliny. Dobroczynnego działania chlorofilu nie sposób przecenić. Ma on różne właściwości. Działa przeciwzapalnie – leczy ból gardła, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit, pomaga w leczeniu stanów zapalnych skóry i stawów, jest pomocny przy walce z żylakami. Chlorofil ma też właściwości oczyszczające – usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia toksyny, neutralizuje metale ciężkie, pomaga oczyścić wątrobę i jelita, a nawet niweluje nieprzyjemny oddech. Zmniejsza też ryzyko pojawienia się nowotworów.

Zielony barwnik roślinny pomaga również w wielu innych sytuacjach: dodaje energii, regeneruje tkanki i niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu, pomaga przy anemii, reguluje ciśnienie tętnicze, a do tego, przyspieszając przemianę materii, umożliwia szybsze i skuteczniejsze zrzucenie wagi u osób na diecie. Szczególnie dużo zielonych roślin i przygotowanych z nich soków powinny spożywać osoby, które pracują w miejscach z ograniczonym dostępem światła słonecznego – w biurach i fabrykach, a także osoby narażone na przemęczenie i stres. Szklanka zielonego soku dziennie zdecydowanie poprawi samopoczucie i doda energii. Dodatkowo, te bogate w sole potasu soki, poprawiają funkcje serca i neutralizują kwasy w mięśniach.

Najlepszymi źródłami chlorofilu są: lucerna, młode listki pszenicy i jęczmienia, zielone części: brokułów, kalafiora, rzepy, kalarepy, rzodkiewek, naci pietruszki i selera, a także jarmuż, szpinak, liście kapusty włoskiej, pekińskiej, rzeżucha, mniszek lekarski i pokrzywa.
Warzywa zielone są też źródłem wapnia. W brokułach, kapuście włoskiej, pietruszce jest go więcej niż w mleku. Korzystajmy więc z lata, gdy mamy pod dostatkiem zielonych warzyw, aby w ten najprostszy i najtańszy sposób zadbać o swoje zdrowie.
Lidia Krawczyk

www.dieta-dla-ciebie.com.pl

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *