Jak zapobiegać nadci?nieniu


Nadci?nienie tętnicze to jedna z najpowszechniej występuj?cych chorób. Wi?że się ono z niekorzystnymi zmianami w układzie sercowo-naczyniowym i grozi poważnymi następstwami: udarami mózgu, zawałami serca, niewydolno?ci? nerek.

Jakie ci?nienie to już nadci?nienie?
Z nadci?nieniem tętniczym mamy do czynienia, gdy warto?ć ci?nienia skurczowego jest równa lub przekracza 140 mmHg, a rozkurczowego 90 mmHG.
Co jest przyczyn? nadci?nienia?
Oprócz uwarunkowań genetycznych (np. udary i zawały w najbliższej rodzinie) do przyczyn wyst?pienia nadci?nienia tętniczego należ?:
? nadwaga i otyło?ć (szczególnie niebezpieczna jest otyło?ć brzuszna),? stres,? duże spożycie soli,
? palenie papierosów,? nadużywanie alkoholu,? mała aktywno?ć .fizyczna,? przyjmowanie niektórych leków, tj.: ?rodków antykoncepcyjnych, glikokortykosteroidów, pseudoefedryny.
Mniej alkoholu!
Zwiększone spożycie alkoholu sprzyja częstszemu występowaniu udarów mózgu i osłabia działanie niektórych leków. Ograniczenie spożycia alkoholu do maksymalnie dwóch drinków, tj.: 30 ml etanolu (np.: 750 ml piwa, 300 ml wina lub 100 ml mocnego alkoholu) dziennie u większo?ci mężczyzn i jednego
drinka u kobiet i osób o niewielkiej masie ciała pozwala na obniżenie warto?ci ci?nienia skurczowego o 2-4 mmHg.
Mniej papierosów!
Nikotyna powoduje wzrost ci?nienia tętniczego i może odpowiadać za jego zmienno?ć. Ponadto palenie papierosów jest ważnym czynnikiem ryzyka chorób sercowo–naczyniowych o podłożu miażdżycowym. Warto rzucić nałóg, zwłaszcza że kontrolowane stosowanie nikotyny w postaci gum do żucia, plastrów b?d? leczenie bupropionem SR w celu odzwyczajenia się od palenia nie prowadzi do wzrostu ci?nienia tętniczego.
Mniej kofeiny!
Kofeina może wpływać na podwyższenie ci?nienia. Choć większo?ć ludzi może bezpiecznie wypić do dwóch .filiżanek kawy dziennie, osoby szczególnie wrażliwe na wpływ kofeiny powinny wybierać kawę bezkofeinow? oraz zrezygnować z napojów j? zawieraj?cych.
Zmień dietę!
Warto je?ć niskotłuszczowy nabiał, wybierać margaryny z jak najmniejsz? zawarto?ci? kwasów tłuszczowych nasyconych i trans-nienasyconych, ograniczyć spożywanie mięsa, zwiększyć ilo?ć zjadanego ryżu, makaronu, warzyw, ro?lin str?czkowych, zjadać na deser ?wieże i suszone owoce, suchary, niskotłuszczowy jogurt naturalny, warzywa, a z produktów zbożowych wybierać pełnoziarniste, tj. pieczywo razowe i kaszę gryczan?.
Więcej aktywno?ci fizycznej!
Ważne, aby ćwiczyć regularnie (przynajmniej do lekkiej zadyszki). Warto spacerować, biegać, gimnastykować się, je?dzić na rowerze, pływać i wiosłować. Codzienne czynno?ci: praca w ogrodzie, sprz?tanie, mycie podłóg, chodzenie po schodach także przyczyniaj? się do spalania kalorii. Należy unikać ćwiczeń izometrycznych, np. podnoszenia ciężarów na siłowni.
Więcej potasu!
Ponieważ badania wykazuj? pozytywny wpływ potasu na nadci?nienie, warto uzupełniać ten pierwiastek jedz?c dużo warzyw i owoców.
Przyjmuj leki!
Nigdy nie wolno zapominać o stosowaniu się do zaleceń lekarskich i starannym przyjmowaniu przepisanych leków.
Mniej soli!
Nie należy spożywać więcej niż 5000 mg soli na dobę. Przy jej małej ilo?ci w diecie potrzeba mniej leków do unormowania nadci?nienia. Warto przy tym wiedzieć, że:
? wiele produktów żywno?ciowych zawiera bardzo dużo soli (np. sery i wędliny);
? należy spożywać potrawy ?wieżo przygotowane bez dosalania;
? należy wybierać wody mineralne zawieraj?ce w litrze mniej niż 100 mg sodu i mniej niż 300 mg chlorków (informacje na ten temat znajdziesz na etykietach);
? woda wodoci?gowa zawiera 200 mg soli kuchennej na 1 litr. Również kawa, wszystkie rodzaje herbat oraz ?wieże soki owocowe i warzywne s? ubogie w sól;
? sól kuchenn? należy zast?pić przyprawami, ponieważ wszystkie ?wieże i suszone zioła nie zawieraj? soli i nadaj? się najlepiej do przyrz?dzania potraw. Również chrzan, curry, przecier pomidorowy, je?li nie s? dodatkowo solone, mog? być stosowane bez ograniczeń;
? sól zawieraj?: woda morska, mieszanki warzywne, sole warzywne, sól czosnkowa, kostki rosołowe, ekstrakty sosów, musztarda, ketchup, maggi, majonez, sosy do przyprawiania potraw.

R

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *