Dni Żarek 2018


Remigiusz Rączka postawił na zupę z ryb oraz pstrąga na sosie z kiszonych ogórków i białego wina. Patryk Miszczyk pokazał, że wędkarstwo to pasja godna polecenia. Założeniem tegorocznej edycji XXVII Dni Żarek była promocja obszaru Rybackiej Lokalnej Grupie Działania „Jurajska Ryba”.

W sobotę (30.06.) odbył się zawody wędkarskie na stawach zarządzanych przez Koło Wędkarskie Szuwarek. Pierwsze miejsce zdobył Jan Radosz, drugie Ryszard Miszczyk, trzecie Dariusz Wyporski. – Na stawach rywalizowali wędkarze z obszaru partnerstwa Jurajskiej Ryby – mówi Ryszard Miszczyk. W ramach wydarzenia po południu było obecne stoisko Lokalnej Grupy Działania “Jurajska Ryba”, które wspiera akwakulturę regionu. Stowarzyszenie zrzesza gminy, podmioty i ludzi związanych z rybołówstwem oraz szeroko pojętą kulturą hodowli ryb. Na miejscu można było spróbować ryb wędzonych i skorzystać z informacji na temat dofinansowania.

Na scenie zorganizowano muzyczne prezentacje podopiecznych nauki gry na instrumentach, która prowadzona jest w Domu Kultury w Żarkach przez Dariusza Kurzaka. Wystąpili: Marta Łukasik, Maksymilian Szecówka, Emilka Brenkus Michał Brenkus oraz duet Bartek i Igor Ulman. Na scenie wykonano specjalny program dla dzieci. Był występ Jura Brass Band. – Gramy z pasją, dzisiaj rozrywkowo – powiedział Tomasz Radosz, dyrygent. Grupa zaprezntowała się przebojowo w składzie: Magdalena Biedroń, Krzysztof Paul, Michał Maszczyk, Krzysztof Grabowski, Albert Morawiec, Adam Muszczek, Piotr Skorek, Piotr Piskorski, Dawid Binek.

Po muzycznej prezentacji nadeszła pora na kulinaria. Publiczność we władanie przejął Remigiusza Rączka, najbardziej popularny kucharz na Śląsku, ambasador śląskich marek kulinarnych, miłośnik smacznej kuchni, i jak się okazało ryb. – Zachęcam do zdrowego stylu życia, do korzystania z ryb, które są w zasięgu ręki i wędki na Jurze i w województwie śląskim – powiedział. W przygotowanym menu znalazła się soljanka, czyli pikantna zupa rybna z oliwkami, ogórkiem kiszonym i kaparami. – Po pierwsze dlatego, że z ryb, po drugie dlatego, że zupa wywodzi się z Rosji, a przecież trwają tam mistrzostwa – powiedział Remigiusz Rączka.

Remigiusz Rączka kojarzy bardzo dobrze Żarki na kulinarnej mapie Śląska ze względu na fakt, iż znajdują się tu szkoły gastronomiczne. Z resztą w uzgodnieniu z kucharzem miał on specjalną asystę złożoną z uczniów I i II klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół w Żarkach im. T. Kościuszki w składzie: Karolina Radosz, Wioleta Flak, Dominika Nagła, Jakub Pawula. – Przywiozłem ze sobą jeszcze jeden specjalny kucharski strój dla burmistrza – dodał R. Rączka. I rzeczywiście burmistrz Żarek Klemens Podlejski został zaproszony do pomocy. Asystował kucharzowi wraz z młodzieżą.

Ze względu na temat związany z rybactwem. Pokaz wędkarski wykonał Patryk Miszczyk. Opowiedział o przygodzie z wędkarstwem zaprezentował sprzęt, technikę, dzięki której wspólnie z drużyną osiągnął Vice Mistrzostwo Świata Juniorów w sierpniu 2017 r. w Irlandii w zawodach na jeziorze Inniscarra. W konkursie zachęcił do działania dzieci, które nie odstępowały go aż do zmroku.

Na scenie wręczono nagrody w konkursie wędkarskim, były medale dla zawodników LKS Zieloni Żarki. Wystąpił Kabaret ,,Czesuaf” z najnowszym programem „Rewizyta”. Następie zaprezentował się Zespół Mega Dance zakończyła dyskoteka.

W ramach Dni Żarek w piątek (29.06.) zorganizowano Nocny Amatorski Turniej Piłki Nożnej. Najlepsza okazała się Drużyna Marynarzy. Nagrody za sportową rywalizację ufundowali Flotal Żarki http://flotal.pl/, w, Jura Gaz http://www.juragaz.pl/index.php/pl/, Syn Optyk Żarki http://synoptykzawiercie.pl/syn_optyk-zarki-wkrotce-otwarcie/ oraz Gmina Żarki.

GmŻ

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *