Znajdź:
  
Jedyny tygodnik regionalny z tradycjami. Rok założenia 1909.
Zaloguj się
Nowe konto
Poniedziałek, 17 czerwca 2019
Laury i Adolfa
kultura   aktualności   historia   ekologia   medycyna   turystyka   sport   felieton   wizytówki firm   archiwum(450-479)   sprawy społeczne   zdrowie   gospodarka   edukacja   wiadomości   informacje   publicystyka   GMINY I POWIATY   polityka   wywiady   INFORMACJE CZĘSTOCHOWA   INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   WYDARZENIA CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   finanse   ubezpieczenia   Rolnictwo   Budownictwo   MOTORYZACJA   ROLNICTWO   Z WOKANDY   Gazeta Częstochowa   RODO   FELIETON. CZĘSTOCHOWSKI PATRIOTA   KULTURA / CZĘSTOCHOWA   

  Nr 25 (1424) 2019-06-20
  W NUMERZE:
» Jasna Góra obroniona
» Skra Ladies Częstochowa z awansem do drugiej ligi!
» Mstowska Noc Świętojańska
»  CZĘSTOCHOWA. Utonięcie na akwenie Adriatyk


r e k l a m a


chemeks rek_in.jpg

Autozamki-2013-11(1x1).jpg

Kulas-internet-2017-3.jpg

autokarowe.jpg

Konstal-2016-01-net.jpg

MaxBramy-net.jpg

herb_klubu.png

inter.jpg

styks.jpg

RFG Logo 3 Ainter.jpg

chemex.jpg

wagner.jpg

Robotex-net.jpg

PKS_INTE.jpeg

polontex 2016-04 265x351.jpg

Agro-bud-2019_NET.jpg







r e k l a m a
Gazeta Częstochowa
Uczniowie Technikum Nr 4 dla Niesłyszących i Słabosłyszących w SOS-W im. Konrada Mańki w Lublińcu wśród Laureatów Ogólnopolskiego Konkursu Gastronom
  wersja do druku            wyślij link znajomemu            inne artykuły tego autora
8 czerwca 2019 r. w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się finał VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Jego organizatorem było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a współorganizatorami: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w Warszawie oraz Polska Inicjatywa Kulinarna. Nagrody laureatom wręczał Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i rozwoju Wsi, poseł na Sejm RP Szymon Giżyński.

Jednymi z Laureatów tego Konkursu zostali Piotr Kopcik i Robert Maks – uczniowie z dysfunkcją słuchu kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Technikum Nr 4 dla Niesłyszących i Słabosłyszących w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Konrada Mańki w Lublińcu. Uczniowie Piotr i Robert, rywalizując ze słyszącymi młodymi adeptami sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych z całej Polski, na podstawie autorskiego przepisu, sporządzili podczas ogólnopolskiego finału Konkursu w Warszawie potrawę pod nazwą: „Gąbka” z krupnioka śląskiego przekładana musem jabłkowym w towarzystwie lekkiej pianki cebulowej i pianki z soku jabłkowego. Do jej wykonania skorzystali z pięciu polskich produktów: krupnioka śląskiego, czosnku galicyjskiego i jabłka grójeckiego – zarejestrowanych w systemie jakości żywności Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), miodu z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, zarejestrowanego jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) oraz miodu pitnego dwójniaka staropolskiego tradycyjnego, zarejestrowanego jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
Fachową opiekę nad uczniami lublinieckiego Technikum, biorącymi udział w VIII edycji Konkursu, sprawowała Izabela Szczęsny – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych. Pod jej kierunkiem, w ramach zajęć pracowni technologii gastronomicznej oraz dodatkowych wielogodzinnych zajęć pozalekcyjnych, jej uczniowie stworzyli ten autorski przepis kulinarny konkursowej potrawy. Ze względu na położenie Lublińca na Śląsku, podstawą przepisu stał się krupniok śląski, który ściśle wiąże się z historią tego regionu geograficznego. W dniu 28 czerwca 2016 r. krupniok śląski, zaliczany do wędlin podrobowych, zarejestrowany został w systemie jakości żywności Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Ten europejski znak przyznawany jest produktom regionalnym wyjątkowej jakości, a jego nazwa nawiązuje do miejsca, w którym jest wytwarzany – mówi Izabela Szczęsny.
Przepis uczniów lublinieckiego Technikum, zyskując uznanie specjalnie powołanej komisji konkursowej w drugim etapie VIII edycji Konkursu, oceniony został jako jeden z dziesięciu najlepszych przepisów kulinarnych, spośród kilkudziesięciu nadesłanych ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Uczniowie Piotr i Robert, będąc jednymi z Laureatów Konkursu, zostali wyróżnieni przez Organizatora upominkami o wartości dwustu pięćdziesięciu złotych oraz dyplomami za udział w finale VIII edycji Konkursu.
Warto nadmienić, że uczniowie z dysfunkcją słuchu Piotr i Robert, nad którymi fachową opiekę sprawowała również nauczycielka zawodu Izabela Szczęsny, zaszczytu Laureata, uzyskali również w VII edycji Konkursu w 2018 r. Ich kulinarny talent zaprezentowany podczas finału przed profesjonalnym Jury, gdzie sporządzili deser pn. „Gąbka” fasolowa w towarzystwie pianki jogurtowo-miętowej, „ziemi” andrutowo-czekoladowej oraz musujących truskawek, zaowocował zdobyciem przez nich czwartego miejsca i uzyskaniem Wyróżnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wartości jednego tysiąca złotych.

IS


IS


 Komentarze:
brak komentarzy
Musisz być zalogowany żeby dodawać komentarze do artykułów

o gazecie | redakcja | archiwum | forum | reklama
"Gazeta Częstochowska" - Tygodnik Regionalny. Wydawca: Gazeta Częstochowska sp. z o. o.
Adres redakcji: ul. Równoległa 68, 42-200 Częstochowa tel. (0-34) 366-37-11, fax. 324-65-73,
e-mail: redakcja@gazetacz.com.pl, WWW: http://www.gazetacz.com.pl