Znajdź:
  
Jedyny tygodnik regionalny z tradycjami. Rok założenia 1909.
Zaloguj się
Nowe konto
Poniedziałek, 17 czerwca 2019
Laury i Adolfa
kultura   aktualności   historia   ekologia   medycyna   turystyka   sport   felieton   wizytówki firm   archiwum(450-479)   sprawy społeczne   zdrowie   gospodarka   edukacja   wiadomości   informacje   publicystyka   GMINY I POWIATY   polityka   wywiady   INFORMACJE CZĘSTOCHOWA   INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   WYDARZENIA CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   finanse   ubezpieczenia   Rolnictwo   Budownictwo   MOTORYZACJA   ROLNICTWO   Z WOKANDY   Gazeta Częstochowa   RODO   FELIETON. CZĘSTOCHOWSKI PATRIOTA   KULTURA / CZĘSTOCHOWA   

  Nr 25 (1424) 2019-06-20
  W NUMERZE:
» Jasna Góra obroniona
» Skra Ladies Częstochowa z awansem do drugiej ligi!
» Mstowska Noc Świętojańska
»  CZĘSTOCHOWA. Utonięcie na akwenie Adriatyk


r e k l a m a


chemeks rek_in.jpg

Autozamki-2013-11(1x1).jpg

Kulas-internet-2017-3.jpg

autokarowe.jpg

Konstal-2016-01-net.jpg

MaxBramy-net.jpg

herb_klubu.png

inter.jpg

styks.jpg

RFG Logo 3 Ainter.jpg

chemex.jpg

wagner.jpg

Robotex-net.jpg

PKS_INTE.jpeg

polontex 2016-04 265x351.jpg

Agro-bud-2019_NET.jpg







r e k l a m a
edukacja
Ogólnopolski konkurs kulinarny z nutą regionalnej tradycji
  wersja do druku            wyślij link znajomemu            inne artykuły tego autora
Szymon Giżyński – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi wręczył nagrody finalistom ósmej edycji ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny. Wśród wyróżnionych była ekipa Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Niesłyszących i Słabosłyszących w Lublińcu.




8 czerwca 2019 roku w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej odbył się finał VIII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Organizatorem konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy merytorycznym wsparciu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC) oraz Polskiej Inicjatywy Kulinarnej (PIK).
Na starcie w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej znalazło się dziesięć najlepszych ekip. Są tu uczniowie ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych z całej Polski, dla których potrawy kuchni regionalnej i tradycyjnej nie mają tajemnic. Każda ekipa stworzyła autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowana tradycyjna specjalność.
Jak na prawdziwe zawody przystało uczniowie szkół zaprezentowali swoje kulinarne talenty przed profesjonalnym Jury. Każdy z zespołów, mając do dyspozycji te same produkty objęte lub aplikujące o rejestrację w systemach jakości miał za zadanie przygotować danie na podstawie wcześniej zgłoszonego do konkursu autorskiego przepisu. Pomysłów było wiele, a przyrządzonymi potrawami nie powstydziłyby się najlepsze restauracje.
Wiceminister Szymon Giżyński w swych gratulacjach dla laureatów podkreślił ich pasję do sztuki kulinarnej. – Gwarancją sukcesu jest wysoka i stała jakość oferowanych produktów. Właśnie wysoka jakość i często tradycyjne receptury sprawiają, że Polska żywność zdobywa zagraniczne rynki. Szeroki wybór serwowanych w różnych regionach Polski potraw tradycyjnych, wytwarzanych według starych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur, to nasz atut, który doceniają odwiedzający Polskę turyści. Życzę Państwu wspaniałego dalszego rozwoju i realizacji swoich autorskich pomysłów w życiu zawodowym. Bo wyjątkowość jest właśnie gwarancją sukcesu – powiedział wiceminister Szymon Giżyński.


GAW


 Komentarze:
brak komentarzy
Musisz być zalogowany żeby dodawać komentarze do artykułów

o gazecie | redakcja | archiwum | forum | reklama
"Gazeta Częstochowska" - Tygodnik Regionalny. Wydawca: Gazeta Częstochowska sp. z o. o.
Adres redakcji: ul. Równoległa 68, 42-200 Częstochowa tel. (0-34) 366-37-11, fax. 324-65-73,
e-mail: redakcja@gazetacz.com.pl, WWW: http://www.gazetacz.com.pl