Znajdź:
  
Jedyny tygodnik regionalny z tradycjami. Rok założenia 1909.
Zaloguj się
Nowe konto
Poniedziałek, 26 sierpnia 2019
Marii i Zefiryny
kultura   aktualności   historia   ekologia   medycyna   turystyka   sport   felieton   wizytówki firm   archiwum(450-479)   sprawy społeczne   zdrowie   gospodarka   edukacja   wiadomości   informacje   publicystyka   GMINY I POWIATY   polityka   wywiady   INFORMACJE CZĘSTOCHOWA   INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   WYDARZENIA CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   finanse   ubezpieczenia   Rolnictwo   Budownictwo   MOTORYZACJA   ROLNICTWO   Z WOKANDY   Gazeta Częstochowa   RODO   FELIETON. CZĘSTOCHOWSKI PATRIOTA   KULTURA / CZĘSTOCHOWA   

  Nr 33 (1432) 2019-08-22
  W NUMERZE:
» Ten ogród trzeba przywrócić pacjentom
» Premier Mateusz Morawiecki na Jasnej Górze
» Panie prezydencie Częstochowy to nieprawda
» Jurajski Park Narodowy
»  Żółwie błotne w siewierskim nadleśnictwie
» ZANIM TAMTEN ŚWIAT RUNĄŁ.LUDNOŚĆ CZĘSTOCHOWY I OKOLIC WOBEC WIDMA WOJNY 1939 r.
» Muzeum Monet i Medali Jana Pawła II. „Z Janem Pawłem II ku przyszłości"
» Rambo w częstochowskiej policji
»  KONOPISKA / ALEKSANDRIA. Budowa nowej hali sportowej
» ANNA PURSKA
» SZTUKA ŻYCIA
» 53. Festiwal Kiepury Krynica-Zdrój 10–17 sierpnia 2019. KONCERT WIECZORNY – GALA OPERETKOWA
»  Od twórczości ludowej po naukę
» Zaproszenie do udziału w I Ogólnopolskim Konkursie dla Młodzieży
» 25 LAT AGENCJI RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA. Instytucja wspierająca rolników
» Bezpieczne gospodarstwo


r e k l a m a


chemeks rek_in.jpg

Autozamki-2013-11(1x1).jpg

Kulas-internet-2017-3.jpg

autokarowe.jpg

Konstal-2016-01-net.jpg

herb_klubu.png

inter.jpg

styks.jpg

RFG Logo 3 Ainter.jpg

wagner.jpg

Robotex-net.jpg

PKS_INTE.jpeg

polontex 2016-04 265x351.jpg

Agro-bud-2019_NET.jpg







r e k l a m a
INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI
Brawo dla kucharzy i kelnera
  wersja do druku            wyślij link znajomemu            inne artykuły tego autora
Trzecie miejsce w Ogólnopolskim Konkursie „Kuchnia Polska na Mazowszu” dla uczniów z Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach. Drużyna w składzie: Kamila Krzyczmonik z III klasy Technikum Żywienie i Usług Gastronomicznych i Jakub Pawula II klasy Technikum Żywienie i Usług Gastronomicznych, uczeń II klasy Technikum (kulinaria), Maciej Szewczyk III klasy Technikum Żywienie i Usług Gastronomicznych (kelnerstwo) spisali się na medal.


- W zawodach wzięło udział ponad 50 szkół – informuje Marzenna Lesiak, nauczyciel z ZS, która przygotowywała uczniów do konkursu . – W I etapie zakwalifikowaliśmy się do ścisłego finału 13 zespołów.
Konkurs składał się z konkurencji kulinarnych i kelnerskich. Zawodnicy musieli przygotować przystawkę gorącą z lina i pory oraz danie główne z udka indyka, czosnku i dyni. W rywalizacji kelnerów sprawdzano: test kelnerski w języku polskimi angielskim, podanie śniadania room service (jajko po wiedeńsku), nakrycie stołu Improstyl oraz filetowanie, tranżerowanie i serwis upieczonego pstrąga przy gościu.
Uczniowie z Żarek przygotowali lina na porowych placuszkach z musem szpinakowym i pudrem z boczku. Jako danie główne była roladka z indyka ze szpinakiem z puree z dyni i selera z tagiatelle z ogórka z czosnkiem i musem dyniowym. I te dania zapewniły im wysoką lokatę. Gratulujemy.


r


 Komentarze:
brak komentarzy
Musisz być zalogowany żeby dodawać komentarze do artykułów

o gazecie | redakcja | archiwum | forum | reklama
"Gazeta Częstochowska" - Tygodnik Regionalny. Wydawca: Gazeta Częstochowska sp. z o. o.
Adres redakcji: ul. Równoległa 68, 42-200 Częstochowa tel. (0-34) 366-37-11, fax. 324-65-73,
e-mail: redakcja@gazetacz.com.pl, WWW: http://www.gazetacz.com.pl