Znajdź:
  
Jedyny tygodnik regionalny z tradycjami. Rok założenia 1909.
Zaloguj się
Nowe konto
Wtorek, 25 września 2018
Aurelii i Ładysława
kultura   aktualności   historia   ekologia   medycyna   turystyka   sport   felieton   wizytówki firm   archiwum(450-479)   sprawy społeczne   zdrowie   gospodarka   edukacja   wiadomości   informacje   publicystyka   GMINY I POWIATY   polityka   wywiady   INFORMACJE CZĘSTOCHOWA   INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   WYDARZENIA CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   finanse   ubezpieczenia   Rolnictwo   Budownictwo   MOTORYZACJA   ROLNICTWO   Z WOKANDY   Gazeta Częstochowa   RODO   FELIETON. CZĘSTOCHOWSKI PATRIOTA   

  Nr 38 (1385) 2018-09-20
  W NUMERZE:
» Nowy prezydent, nowe możliwości
» URODZONY HUMANISTA. ANDRZEJ ALBIN PALUCHOWSKI (1933-2017)
» CZĘSTOCHOWA. Ruszyła budowa nowej siedziby sądu
» 100 tysięcy drzew na 100-lecie niepodległości Polski 1918–2018
» Konkurs „Młodzieżowe Przesłanie Klimatyczne dla przyszłości”
» PRIORYTET: CZYSTE POWIETRZE
» DĄBROWA ZIELONA. 74. rocznica bitwy pod Cielętnikami
» Malarstwo „Werniksu”
» Balansująca rzeźba zawisła we Mstowie
» 50 milionów złotych dla częstochowskich uczelni
» PŁACE W URZĘDZIE MIASTA I JEDNOSTKACH MIEJSKICH. Na co poszło 9,5 miliona złotych?
» Premier Mateusz Morawiecki w Częstochowie
» Wiceprezydent Mirosław S. zatrzymany przez policję
» Pomocowiec – zawodowo i na co dzień
» Cała Polska czyta
» KONIECPOL. Modlitwa za poległych za Ojczyznę
» Inwestycje w gminach
» Fuszerka na Wierzbie. Czekali wiele lat na budowę drogi. Doczekali się fuszerki
» NAGRODA DLA PSO MASKPOL
» Międzywojewódzkie Mistrzostwa Młodzików w Lekkiej Atletyce
»  PIŁKA NOŻNA. Podział punktów na Limanowskiego
» PIŁKA NOŻNA. Skra zdobyła Wzgórze Wolności!
» SPORT W GMINACH
» WIEŚCI Z GMIN
» KŁOMNICE. Nagrody podczas Dożynek Jasnogórskich
»  Narodowe Czytanie w Gminie Poczesna i odsłonięcie pomnika pamięci
»  RUDNIKI / RĘDZINY. Młodzież upamiętniła zamordowanych przez Niemców mieszkańców
» Plebiscyt na najciekawszych absolwentów z województwa śląskiego
»  BONA FIDE. Wreszcie uczciwa propozycja?
» Wieczór 227. Jeśli Bóg z nami, kto przeciw nam?
»  22 września rozpoczyna się XII Festiwal Wiolinistyczny im. B. Hubermana.
» Profilaktyka Chorób Siatkówki Oka/ RetinaDay 2018
»  Legenda o Yeti inaczej – czyli premiera „Małej Stopy” w Cinema City!
» 29 września 2018 r. odbędą się II OTWARTE MISTRZOSTWA JURY W FOTOGRAFOWANIU – FOTOSPRINT 2018
» Cyrk Safari z międzynarodowym programem w Częstochowie - 29 i 30 września 2018 roku.


r e k l a m a


chemeks rek_in.jpg

Autozamki-2013-11(1x1).jpg

Kulas-internet-2017-3.jpg

autokarowe.jpg

Konstal-2016-01-net.jpg

ban_domy_6 kopia.jpg

MaxBramy-net.jpg

herb_klubu.png

inter.jpg

styks.jpg

RFG Logo 3 Ainter.jpg

chemex.jpg

wagner.jpg

Robotex-net.jpg

PKS_INTE.jpeg

polontex 2016-04 265x351.jpg







r e k l a m a
zdrowie
Dynia i spółka – jesienne skarby dla zdrowia
  wersja do druku            wyślij link znajomemu            inne artykuły tego autora
Praktyczne porady edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”


Chociaż jesień często kojarzy się z szarością za oknem, jej dary w postaci sezonowych warzyw i owoców są bardzo kolorowe, smaczne i wartościowe. Główną bohaterką tej pory roku bezsprzecznie jest dynia – nie tylko w postaci rozświetlonych lampionów na Halloween, ale też w formie przetworów, zup czy wypieków! Dynia jest bogata w korzystne dla zdrowia składniki. Mnóstwo witamin znajdziemy także w jabłkach, śliwkach czy cukinii. Dlaczego warto korzystać z sezonowych skarbów i jak wpleść je do jadłospisu dzieci w wieku żłobkowym i przedszkolnym? Poznaj porady i przepisy edukatorów żywieniowych.

Najlepsze na jesienne dni

Po ukończeniu 1. roku życia młody organizm nadal niezwykle intensywnie się rozwija. Dzieci w tym wieku powinny otrzymywać dziennie 4 porcje owoców i 5 porcji warzyw . Przykładem jednej porcji warzyw mogą być 2 łyżki startej marchewki lub ziemniak czy mały pomidor, porcja owoców to średnie jabłko bądź mała gruszka czy pół banana lub pół szklanki malin czy jagód. Zarówno warzywa, jak i owoce stanowią bogate źródło składników odżywczych, antyoksydantów i witamin, m.in.: witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, a także cynku i żelaza. Są szczególnie istotne we wspieraniu odporności jesienią, czyli w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienie czy grypę. Dzieci uczęszczające do żłobków i przedszkoli są najbardziej narażone na infekcje, dlatego warto zadbać o obecność wartościowych darów natury w ich jadłospisie. To niezmiernie ważne, zwłaszcza że aż 88% dzieci po 1. roku życia otrzymuje za mało warzyw w codziennej diecie!

Dynia nie tylko na Halloween

Większość dzieci w wieku przedszkolnym zapytana o symbol jesieni odpowie: dynia! Nic dziwnego – to najpopularniejsze jesienne warzywo. Dynię warto podawać najmłodszym ze względu na jej łagodny smak i lekkostrawność. „Oprócz witamin z grupy B, jest bogata w beta-karoten, mający korzystny wpływ na wzrok dziecka. Poleca się podawanie dzieciom produktów bogatych w ten składnik, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż wspiera on organizm w walce z infekcjami” – tłumaczy Iwona Wanat, edukator żywieniowy programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”. Dynię łatwo wpleść do dziecięcego menu, a sposobów na jej przygotowanie jest wiele – można ją podać w postaci zupy kremu, tarty czy placuszków. Najmłodsi uwielbiają makarony i spożywają je często, świetnym pomysłem na posiłek dla juniora będzie więc dyniowe spaghetti. „Do przygotowania takiego niecodziennego makaronu potrzeba specjalnej odmiany dyni o żółtej skórze i podłużnym kształcie (tzw. dynia makaronowa). Wystarczy przekroić dynię wzdłuż na pół, usunąć pestki, a następnie skropić oliwą z oliwek, po czym piec w piekarniku w temperaturze 180-200°C przez około 40 minut. Gotowa dynia powinna być miękka. Z każdej połówki delikatnie oddzielamy makaronowe nitki warzywne, przekładamy na talerz i łączymy z ulubionym sosem. To danie jest świetnym rozwiązaniem dla małych alergików, którzy z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować z diety gluten czy jajka” – dodaje Iwona Wanat. Bardzo cenne dla zdrowia są również pestki z dyni – doskonałe do sałatek lub jako przekąska między posiłkami.

Zdrowe, smaczne, kolorowe

Innym jesiennym przysmakiem są jabłka. „O tej porze roku robimy z nich soki, różnego rodzaju wypieki czy konfitury. To owoce bardzo zdrowe, a zarazem niedrogie. Mają właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne” – komentuje Adrianna Jarmoszko, edukator żywieniowy programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”. Bardzo lubiane przez najmłodszych są też śliwki, bogate w witaminy A, C, E, a także w żelazo i antyoksydanty. Wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Są doskonałym dodatkiem do jesiennych ciast, knedli czy pierogów. Spożycie zbyt dużej ilości śliwek może powodować wzdęcia lub rozwolnienie. Najlepiej zatem ograniczyć ich ilość do kilku dziennie. Jesiennym skarbem dla zdrowia jest także cukinia – delikatna w smaku i lekkostrawna z powodzeniem może być podawana już półrocznemu dziecku, jako jedno z pierwszych warzyw na etapie rozszerzania diety. Cukinia bogata jest w żelazo, magnez, witaminę C, B1 oraz beta-karoten. Łatwo wykorzystać ją w kuchni jako bazę do dań – można zapiekać ją z dodatkami, przygotowywać z niej placuszki czy warzywne spaghetti, w którym tradycyjny makaron zastępują długie paski z niej zrobione. Pomysłów na smaczne dania z wykorzystaniem jesiennych owoców i warzyw jest bardzo wiele – wszystko zależy od wyobraźni i kreatywności. Jeżeli rodzice chcą mieć pewność co do bezpieczeństwa podawanych produktów, nie tylko sezonowych, powinni wybierać produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, z oznaczeniem wieku na opakowaniu. Żywność ta jest gwarancją odpowiedniej jakości, a składniki w niej zawarte pochodzą z kontrolowanych upraw i hodowli.

Nie wszystkie skarby dla maluchów

Warto również pamiętać, że obok zdrowych, pełnych witamin darów jesieni, są też takie, które w diecie Juniora gościć nie powinny, np. grzyby. „Grzyby są ciężkostrawne – ich komórki zawierają w swoim składzie chitynę, która nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym. Niedojrzały układ trawienny dzieci może być więc podrażniany ich niestrawionymi resztkami i powodować dolegliwości bólowe, wymioty oraz biegunkę” – ostrzega Katarzyna Popielawska, edukator żywieniowy programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”. Poza tym grzyby nie niosą ze sobą większych wartości odżywczych, ponieważ zawierają gównie niepełnowartościowe białko, trochę tłuszczów i węglowodanów. Ponadto nie są odpowiednie dla maluchów ze względu wysokie ryzyko śmiertelnego zatrucia lub nieodwracalnego uszkodzenia nerek. Nawet najbardziej doświadczony zbieracz może popełnić błąd i nie odróżnić odmian jadalnych od trujących, a skutki spożycia takich grzybów mogą być tragiczne.

Garść jesiennych inspiracji

Jak w bezpieczny i zdrowy sposób wykorzystać jesienne dary natury? Poniżej pomysły na pożywne dania z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw, przygotowane przez edukatorki programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”:

Przepis Adrianny Jarmoszko:
Masełko jabłkowo-dyniowe
Składniki:
- 2 szklanki puree z dyni
- 1 duże jabłko, obrane i drobno pokrojone
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej


Należy umieścić wszystkie składniki w średniej wielkości garnku, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, następnie gotować przez 1 godzinę. Jeśli jabłka nie są jeszcze miękkie należy gotować je przez dodatkowe 30 minut. Następnie zblendować i przełożyć do słoiczków. Masełko jabłkowo-dyniowe najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub naleśnikami.

Przepis Iwony Wanat:
Pieczone jabłka z kaszą jaglaną (3 porcje)
Składniki:
- 30 g kaszy jaglanej
- 50-80 ml wody
- cynamon, kardamon do smaku
- 3 jabłka
- 1 łyżka miodu
- 10 g masła
- 10 g posiekanej suszonej żurawiny
- 10 g posiekanych orzechów włoskich

Wodę należy zagotować, następnie dodać do niej wcześniej wypłukaną kaszę. Gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Jabłka należy umyć, ściąć z górnej części ok. 1cm i odłożyć. Usunąć gniazda nasienne, następnie jabłka należy wydrążyć za pomocą łyżeczki. Wydrążony miąższ pokroić, wymieszać z miodem, podgrzewać na patelni do skarmelizowania. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz masło. Całość wymieszać z posiekaną żurawiną i orzechami oraz doprawić cynamonem i kardamonem. Wydrążone jabłka nadziać musem i przykryć wcześniej odciętą „czapeczką”. Jabłka piec przez 15-18 minut w temperaturze 170-180 °C.


r


 Komentarze:
brak komentarzy
Musisz być zalogowany żeby dodawać komentarze do artykułów

o gazecie | redakcja | archiwum | forum | reklama
"Gazeta Częstochowska" - Tygodnik Regionalny. Wydawca: Gazeta Częstochowska sp. z o. o.
Adres redakcji: ul. Równoległa 68, 42-200 Częstochowa tel. (0-34) 366-37-11, fax. 324-65-73,
e-mail: redakcja@gazetacz.com.pl, WWW: http://www.gazetacz.com.pl