Znajdź:
  
Jedyny tygodnik regionalny z tradycjami. Rok założenia 1909.
Zaloguj się
Nowe konto
Piątek, 24 listopada 2017
Jana i Flory
kultura   aktualności   historia   ekologia   medycyna   turystyka   sport   felieton   wizytówki firm   archiwum(450-479)   sprawy społeczne   zdrowie   gospodarka   edukacja   wiadomości   informacje   publicystyka   GMINY I POWIATY   polityka   wywiady   INFORMACJE CZĘSTOCHOWA   INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   WYDARZENIA CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   finanse   ubezpieczenia   Rolnictwo   Budownictwo   MOTORYZACJA   ROLNICTWO   Z WOKANDY   Gazeta Częstochowa   

  Nr 47 (1342) 2017-11-23
  W NUMERZE:
» CZĘSTOCHOWSKI MARSZ NIEPODLEGŁOŚCI – 2017
» Stanowisko Rady Miasta to zbyt mało
» Czy radny Zbigniew Mizgalski to TW „Stach”?
» INTERWENCJA EKOLOGICZNA. Czy prezydent pozwoli na całkowite zniszczenie Grabówki?
» EKOGMINA
» CZĘSTOCHOWA ECO-MIASTEM
» W Rędzinach uczcili 99. rocznicę odzyskania niepodległości
» WIELKI SHOW W CZĘSTOCHOWIE
» Bożonarodzeniowy Jarmark w Kłomnicach
» POD PATRONATEM „GAZETY CZĘSTOCHOWSKIEJ”. 38. Ogólnopolski Konkurs Poetycki im. Haliny Poświatowskiej
» POD PATRONATEM „GAZETY CZĘSTOCHOWSKIEJ”. Wieczornica „Jesteśmy... Pamiętamy!!!"
» Film o Biegańskim
» PREMIERA W TEATRZE. „Stopklatka”
» WYSTAWA. Malarstwo - Krzysztof Mazoń
» Światło, kolor, kompozycja
» „Pożyczone”
» 11 Listopada 1918 - Dzień Zmartwychwstania Niepodległej Rzeczypospolitej Polskiej w Częstochowie
» Zniesienie 4 listopada 1918 roku przez Wojsko Polskie okupacji austriackiej Enklawy Jasna Góra
»  CZĘSTOCHOWSKIE POLA CHWAŁY. Gen. Gustaw Orlicz-Dreszer – częstochowski bojownik Niepodległości
»  BOHATEROWIE CZĘSTOCHOWY. Józef Parczyński (14.02.1897 – 4.11.1965)
» KALENDARIUM LISTOPADA
» Ratujemy Częstochowski Browar
» CO SIĘ STAŁO NA ULICY BOCIANIEJ?. Zabójstwo „Kmicica”
»  CZĘSTOCHOWSKIE POMNIKI JÓZEFA PIŁSUDSKIEGO
» PUBLIKACJE CZĘSTOCHOWIAN
»  Podniebne szlify pilotów i ich maszyn
»  LELÓW. Jubilaci świętowali
» Remis na trudnym terenie
» Skra Częstochowa mistrzem jesieni
»  WRĘCZYCA WIELKA. Tradycja idzie przez pokolenia
» Z policyjnej raportówki


r e k l a m a


chemeks rek_in.jpg

Autozamki-2013-11(1x1).jpg

Kulas-internet-2017-3.jpg

autokarowe.jpg

Konstal-2016-01-net.jpg

Kris Sublimacja.jpg

MaxBramy-net.jpg

UmarzanieDlugow.jpg

tartak-int

inter.jpg

styks.jpg

RFG Logo 3 Ainter.jpg

chemex.jpg

wagner.jpg

Robotex-net.jpg

PKS_INTE.jpeg

polontex 2016-04 265x351.jpg

Karol-prawoJazdy-int.jpg







r e k l a m a
medycyna
Ile witaminy D i wapnia potrzebuje mały organizm?
  wersja do druku            wyślij link znajomemu            inne artykuły tego autora
Witamina D i wapń to niezwykle ważne składniki dla rozwijającego się organizmu dziecka w wieku przedszkolnym. To sprzymierzeńcy nie tylko mocnych kości, ale także zdrowia dziecka. Czy wiesz już wszystko na temat tych składników? Poniżej odpowiedzi na pytania dotyczące witaminy D i wapnia, które rodzice dzieci zadają sobie najczęściej.

Dlaczego zwracanie uwagi na zawartość witaminy D i wapnia w diecie dzieci jest tak ważne?
Z badań wynika, że dzieci w wieku przedszkolnym mają dietę zbyt ubogą zarówno w wapń, jak i w witaminę D. Niedobory wapnia w diecie dotyczą 50% polskich czterolatków, a niedobory witaminy D aż 98% dzieci . Wyniki te oznaczają, że warto edukować na temat witaminy D i wapnia. Rodzice powinni znać dobre źródła tych cennych składników, by uzupełniać ich niedobór w diecie dzieci.

Czy to prawda, że wystawianie skóry na słońce może pokryć zapotrzebowanie organizmu na witaminę D?
Witamina D może pochodzić z tzw. syntezy skórnej, wytwarza się ona w skórze pod wpływem promieni słońca. Już kilkanaście minut kąpieli słonecznej jest w stanie pokryć dzienną dawkę witaminy D. Dlaczego więc często słyszymy o tym, że synteza skórna witaminy D nie jest wystarczająca? Po pierwsze rodzice mają tendencję do ochrony dzieci przed słońcem – przebywanie w cieniu czy używanie kremów z filtrem przeciwsłonecznym skutecznie ograniczają powstawanie witaminy D w organizmie. Po drugie żyjemy w klimacie, gdzie słonecznych dni jest po prostu zbyt mało.

Czy suplementacja witaminy D jest konieczna?
W związku z tym, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę D dla dzieci i młodzieży wynosi między 600 a 1000 j.m. na dobę (15-25 µg/dobę) specjaliści zalecają, by rozważyć suplementację witaminą D, zwłaszcza w mało słonecznych miesiącach, pomiędzy wrześniem a kwietniem. Warto pamiętać, że dotyczy to nie tylko niemowląt, ale także starszych dzieci.

Czy możliwa jest dieta, która w pełni zaspokoi zapotrzebowanie organizmu na witaminę D?
Witamina D może pochodzić z diety – ryby czy żółtko jaja stanowią źródło tego cennego składnika. Jednak, by pokryć zapotrzebowanie na witaminę D, dziecko musiałoby codziennie zjeść dużą ilość ryb i jajek, co jest niewykonalne. Dlatego warto szukać produktów, które są wzbogacane witaminą D. Produkty mleczne z dodatkiem witaminy D są także źródłem wapnia – tak cennego składnika diety dla dzieci w wieku przedszkolnym.
C
zy wypicie szklanki mleka dziennie wystarczy, by pokryć zapotrzebowanie kilkulatka na wapń?
Wapń możemy znaleźć głównie w produktach mlecznych i mleku, a także w rybach oraz wybranych produktach pochodzenia roślinnego. Dzienne zapotrzebowanie na wapń dziecka w wieku 4-8 lat wynosi 800 mg. Warto podkreślać, że źródłem dobrze przyswajalnego wapnia są produkty mleczne, oznacza to, że powinny one stanowić ważny element codziennej diety dziecka. Szklanka mleka to jednak za mało, by pokryć dobowe zapotrzebowanie na wapń. Dziecko powinno spożywać 3-4 porcje produktów mlecznych, proponujmy więc nie tylko mleko, ale także żółty ser, serki czy jogurty, szczególnie te wzbogacone dodatkowo w witaminę D. Wybierając produkty bogate w wapń, zawsze sprawdzajmy, jak jego ilość przekłada się na wielkość porcji: zdecydowanie łatwiej będzie dziecku zjeść plaster sera żółtego (30 g) niż 100 g migdałów – a te dwie rzeczy dostarczą mu tyle samo wapnia.

Czy produkty mleczne to najlepsze źródło jednocześnie witaminy D i wapnia?
Produkty mleczne zawierają zarówno wapń i witaminę D – tę drugą jednak w małej ilości. Dlatego warto zwracać uwagę na te, które są dodatkowo wzbogacone w witaminę D. Bardzo dobrze, gdy witamina D i wapń idą w parze, ponieważ witamina D wpływa pozytywnie na wchłanianie wapnia. Przypomnijmy, że organizm wykorzystuje wapń do budowy kości i zębów. Witamina D wspiera wapń nie tylko w dbaniu o zdrowe kości, ale dodatkowo wpływa na odporność i co najważniejsze – ma znaczenie w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym!
T
ab. 1. Zawartość witaminy D w produktach spożywczych
Produkt spożywczy Zawartość witaminy D
Węgorz świeży 1200 IU/100 g
Śledź w oleju 808 IU/100 g
Gotowany/pieczony łosoś 540 IU/100 g
Śledź marynowany 480 IU/100 g
Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU/100 g
Gotowana/pieczona makrela 152 IU/100 g
Żółtko jaja 54 IU/żółtko
Dorsz świeży 40 IU/100 g
Ser żółty 7,6-28 IU/100 g
Mleko krowie 3-1,2 IU/100 ml
Źródło: Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D – 2009, „Postępy Nauk Medycznych” 2010, nr 5, s. 356-359.

Tab. 2. Zawartość wapnia w porcjach produktów spożywczych
Produkt spożywczy Zawartość wapnia
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 255 mg/150 g (średnie opakowanie)
Sardynka w pomidorach 250 mg/100 g
Ser Gouda 242 mg /30 g (1 plaster)
Mleko 240 mg/200 ml (1 szklanka)
Soja, nasiona suche 240 mg/100 g
Migdały 239 mg/100 g
Orzechy laskowe 186 mg/100 g
Fasola biała, nasiona suche 163 mg/100 g
Waniliowy serek homogenizowany 170 mg/200 g (1 duże opakowanie)
Ser twarogowy tłusty 62 mg/70 g (1 plaster)
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.




r


 Komentarze:
brak komentarzy
Musisz być zalogowany żeby dodawać komentarze do artykułów

o gazecie | redakcja | archiwum | forum | reklama
"Gazeta Częstochowska" - Tygodnik Regionalny. Wydawca: Gazeta Częstochowska sp. z o. o.
Adres redakcji: ul. Równoległa 68, 42-200 Częstochowa tel. (0-34) 366-37-11, fax. 324-65-73,
e-mail: redakcja@gazetacz.com.pl, WWW: http://www.gazetacz.com.pl