Znajdź:
  
Jedyny tygodnik regionalny z tradycjami. Rok założenia 1909.
Zaloguj się
Nowe konto
Środa, 13 grudnia 2017
Łucji i Otylii
kultura   aktualności   historia   ekologia   medycyna   turystyka   sport   felieton   wizytówki firm   archiwum(450-479)   sprawy społeczne   zdrowie   gospodarka   edukacja   wiadomości   informacje   publicystyka   GMINY I POWIATY   polityka   wywiady   INFORMACJE CZĘSTOCHOWA   INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   WYDARZENIA CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   finanse   ubezpieczenia   Rolnictwo   Budownictwo   MOTORYZACJA   ROLNICTWO   Z WOKANDY   Gazeta Częstochowa   

  Nr 49 (1344) 2017-12-07
  W NUMERZE:
» 100 milionów dla Częstochowy
» Marek Cieślak znowu w Częstochowie
» GRATULUJEMY. Reduta Częstochowa uhonorowana
» TWOJE DZIECI BĘDĄ SPŁACAĆ TWÓJ KREDYT!
» EKOGMINA. Fundusz wspiera usuwanie azbestu
» KONKURS LIGI OCHRONY PRZYRODY. Najlepsze Koła LOP – nagrodzone
» Rekord na aukcji
» DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI 11 LISTOPADA 2017
» „Polakom na Wileńszczyźnie”
» Serce dla serc
» Biało-czerwona powiewa nad ZSS-B
»  GRATULUJEMY. Częstochowska policjantka awansuje
» Patriotyczne wychowanie
» „Bądź zdrów jedz jabłka z gminy Mstów”
» POCZESNA. Nasz region na krajowych targach rolniczych
» Finał IX Wojewódzkiego Konkursu o bezpiecznej pracy w rolnictwie
»  ARiMR – zobowiązanie wobec wielu tysięcy rolników. Rok odpowiedzialnej urzędniczej pracy.
»  60 lat TKKF w Częstochowie
» I JURAJSKI KONGRES GOSPODARCZY i XVII Gala Konkursu „Jurajski Produkt Roku”
» WIECZÓR DOBROCZYNNOŚCI w Muzeum Monet i Medali Jana Pawła II
» ŻUŻEL. Tobiasz Musielak: Wierzę, że będę mocnym punktem Włókniarza
» Złoty Medal Sylwii Ślęzak w Mistrzostwach Polski
»  PIŁKA NOŻNA. Raków się zbroi – Mateusz Zachara wraca na Limanowskiego
» Z twittera posła Szymona Giżyńskiego
» KRUS informuje. Nowe kwoty przychodów do emerytury
» Odwaga w malarstwie
» Gratulujemy
» Pośpiewali i wyśpiewali nagrody
» Z życia KRS TKKF „Hutnik”
» List do redakcji Gazety Częstochowskiej
» Dom Jubilerski A&A otworzył butik w Galerii Jurajskiej
» MARATON PISANIA LISTÓW W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 53 W CZĘSTOCHOWIE
» „Książka i informacja w erze mediów cyfrowych”
» Ale logo…
» „NAJPIĘKNIEJSZA WITRYNA ŚWIĄTECZNA 2017”.


r e k l a m a


chemeks rek_in.jpg

Autozamki-2013-11(1x1).jpg

Kulas-internet-2017-3.jpg

autokarowe.jpg

Konstal-2016-01-net.jpg

Kris Sublimacja.jpg

MaxBramy-net.jpg

UmarzanieDlugow.jpg

tartak-int

inter.jpg

styks.jpg

RFG Logo 3 Ainter.jpg

chemex.jpg

wagner.jpg

Robotex-net.jpg

PKS_INTE.jpeg

polontex 2016-04 265x351.jpg

Karol-prawoJazdy-int.jpg







r e k l a m a
zdrowie
Kofeinowy zastrzyk dla głowy i zmysłów
  wersja do druku            wyślij link znajomemu            inne artykuły tego autora
Wakacyjna atmosfera, relaks, wysokie temperatury i słońce… Powrót do prozy codziennego życia po udanym urlopie to nie lada wyzwanie. Podpowiadamy, co zrobić, by z energią i entuzjazmem powrócić do rytmu wyznaczanego przez pracę zawodową i domowe obowiązki.

Według badań przeprowadzonych przez firmę Captivate Network, praca latem jest o 20% mniej wydajna w porównaniu z innymi porami roku. Jak się okazuje, w tym czasie wskaźnik absencji rośnie o 19%, a projekty trwają o 13% dłużej. Jakby tego było mało, zatrudnieni rozpraszają się łatwiej o 45%. Jakie czynniki powodują ten stan? Jak radzić sobie z tymi negatywnymi efektami?
U źródeł letniego rozprężenia
Eksperci rynku pracy są zgodni, że urlop jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania każdego z nas. Istnieją jednak badania, wedle których jego pozytywny wpływ na naszą efektywność jest widoczny dopiero w trzecim tygodniu po powrocie. Zjawisko tłumaczy się faktem, że podjęcie obowiązków zawodowych po dłuższej przerwie może być przytłaczające, a ponowne osiągnięcie odpowiedniego rytmu pracy wymaga nieco czasu.
Rozprężeniu sprzyjają też wysokie temperatury. Fińscy badacze wykazali, że upały powyżej 30C mogą zmniejszać efektywność wykonywania zadań nawet o 20%. W świetle otrzymanych przez nich wyników, intelektualnemu funkcjonowaniu najbardziej sprzyja temperatura od 21 do 24C. Jednak jej uzyskanie w miejscu pracy nie zawsze jest możliwe. Dlatego, chcąc poprawić swoją efektywność i kondycję psychofizyczną, warto wykorzystać kilka prostych sposobów.
Łyk energii
Powszechne przekonanie o pobudzającym wpływie kawy jest słuszne. Jednak by optymalnie wykorzystać jej pozytywny efekt na nasze funkcjonowanie, warto znać biochemiczne podłoże jej odziaływania. Kofeina blokuje aktywację receptorów adenozyny, związku zmniejszającego pobudzenie i powodującego senność. Dodatkowo, zwiększając poziom serotoniny, wywołuje poczucie szczęścia. Generując wyrzut adrenaliny, przyczynia się natomiast do wzrostu ciśnienia oraz stężenia glukozy we krwi. Wszystko to świadczy o tym, że filiżanka aromatycznej kawy pomoże pobudzić zmęczony lub będący w stanie odprężenia mózg, lecz nie zwiększy efektywności osoby, która i tak działa już „na pełnych obrotach”. Doskonale nadaje się więc jako wsparcie powrotu do wysokiej formy po wakacjach. Sięgając po kofeinowy zastrzyk energii należy jednak zachować umiar. – Kofeina jest uznawana przez wiele instytucji zdrowotnych za bezpieczny środek pobudzający. Polepsza samopoczucie, zwiększa czujność oraz wydolność umysłową. Jej przyjmowanie przez wyczynowych sportowców na godzinę przez rozpoczęciem wyścigu może przyczynić się do poprawy ich wyników - tłumaczy Nino Daniele, lekarz teamu kolarskiego Trek-Segafredo. – By skorzystać z pozytywnego wpływu substancji, należy zachować jej prawidłowe dawkowanie. Górny limit uzależniony jest od kilku czynników - przede wszystkim od wagi ciała - i wynosi od kilkuset do tysiąca miligramów. Warto przy tym pamiętać, że kofeinę przyjmujemy nie tylko w kawie. Jej średnia zawartość w szklance zielonej herbaty wynosi 35-75 mg, w przypadku odmiany czarnej jest to nawet 90 mg. Popularne napoje energetyzujące, po które sięgamy, aby się pobudzić, zawierają około 32 mg kofeiny na 100 ml. Zwróćmy więc uwagę na sumowanie wszystkich tych wartości – podpowiada Daniele.
Dla aktywizujących właściwości kawy znaczenie ma również jej odmiana i sposób parzenia. Uznawana za bardziej delikatną Arabika zawiera maksymalnie 1,7% kofeiny, zaś Robusta – od 2 do nawet 4%. – W Polsce większą popularnością cieszą się mieszanki z przewagą Arabiki. Jednak we Włoszech - ojczyźnie espresso - zwykle łączy się obydwa gatunki – mówi Joanna Sobyra z firmy Segafredo Zanetti, sponsora teamu kolarskiego Trek-Segafredo. – Im dalej na południe, tym zawartość Robusty w poszczególnych mieszankach jest większa – dodaje. Warto wziąć to pod uwagę, wspierając pamięć i koncentrację przy pomocy kawy.
Zadbaj o komfort ciała i mózgu
Co oczywiste, o efektywności pracy w miesiącach letnich nie decyduje wyłącznie spożycie kofeiny. Ogromne znaczenie mają również czynniki, takie jak odpowiednia dieta czy przewiewny i wygodny ubiór. Pamiętać trzeba również, że choć urlop bywa okazją do tego, by dłużej poleżeć w łóżku, to nie ma możliwości, by w wolne dni wysypiać się „na zapas”. Dlatego też po powrocie do codziennych obowiązków szczególnie zadbać należy o odpowiednią ilość snu, podczas którego organizm będzie miał czas na regenerację. Dobrą kondycję psychofizyczną pomaga budować także dieta bogata w kwasy omega, żelazo, magnez i potas. Dostarczą ich nam orzechy, bakalie i dostępne w okresie letnim owoce oraz warzywa: pomidory, brzoskwinie i morele. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości witamin C i E, będą skuteczną bronią w walce z natłokiem informacji. Wreszcie, by minimalizować wpływ dekoncentrujących nas czynników zewnętrznych, warto zadbać o przewiewny, odpowiedni na ciepłe dni ubiór, który nie będzie krępował ruchów ani powodował zwiększającego uczucie irytacji przegrzania.


R


 Komentarze:
brak komentarzy
Musisz być zalogowany żeby dodawać komentarze do artykułów

o gazecie | redakcja | archiwum | forum | reklama
"Gazeta Częstochowska" - Tygodnik Regionalny. Wydawca: Gazeta Częstochowska sp. z o. o.
Adres redakcji: ul. Równoległa 68, 42-200 Częstochowa tel. (0-34) 366-37-11, fax. 324-65-73,
e-mail: redakcja@gazetacz.com.pl, WWW: http://www.gazetacz.com.pl