Znajdź:
  
Jedyny tygodnik regionalny z tradycjami. Rok założenia 1909.
Zaloguj się
Nowe konto
Piątek, 20 października 2017
Ireny i Kleopatry
kultura   aktualności   historia   ekologia   medycyna   turystyka   sport   felieton   wizytówki firm   archiwum(450-479)   sprawy społeczne   zdrowie   gospodarka   edukacja   wiadomości   informacje   publicystyka   GMINY I POWIATY   polityka   wywiady   INFORMACJE CZĘSTOCHOWA   INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   WYDARZENIA CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   finanse   ubezpieczenia   Rolnictwo   Budownictwo   MOTORYZACJA   ROLNICTWO   Z WOKANDY   Gazeta Częstochowa   

  Nr 42 (1337) 2017-10-19
  W NUMERZE:
» POMOC SPOŁECZNA, Szykuje się strajk w częstochowskim Domu Pomocy Społecznej
»  Orange nie liczy się z polskim obywatelem
» Pieniądze na ekologię dla TAURON-u
»  Częstochowa: Bulwar Warty przejdzie metamorfozę. Powstanie strefa wypoczynku pełna zieleni
» Śladem naszych publikacji. Psie kupki c.d.
» Życzenia dla Stulatki
» 70 lat „Plastyka”
» Matyjaszczyk uwiarygodnia Marandę
»  PRZYRÓW /SIERAKÓW. Jak w Sierakowie dzielą fundusz sołecki
» OBYWATELSKI POMYSŁ. A może tężnia solankowa w Częstochowie…
» AKADEMIA IM. JANA DŁUGOSZA W CZĘSTOCHOWIE. Nowy rok, nowe kierunki
» Z inspiracji poezją Poświatowskiej
»  Wystawa malarstwa Anny Przewłockiej
» W HOŁDZIE AGNIESZCE OSIECKIEJ. „Wesołe miasteczko”
» Najtragiczniejszy dzień w najnowszej historii Polski 78. rocznica agresji sowieckiej na Polskę – 17 września 1939 roku
» PAMIĘCI POR. PIL. HIERONIMA DUDWAŁA
» BOHATEROWIE CZĘSTOCHOWY
» BOHATEROWIE CZĘSTOCHOWY
» CIEŃ SKRZYDEŁ NAD KUCELINEM
» KALENDARIUM PAŹDZIERNIKA
» II Ponadregionalny Festiwal Piosenki Podwórkowej
» Ognisko Niepodległości im. Marszałka Józefa Piłsudskiego
» CZĘSTOCHOWSKIE POLA CHWAŁY. Trzystu spod Kochcic
» SUKCESY CZĘSTOCHOWSKIEGO KIEROWCY WYŚCIGOWEGO
» Zagrali dla kolegi
» Trenerski dwugłos. KS Ruch Chorzów - RKS Raków Częstochowa
»  PIŁKA NOŻNA. W Haiz IV Lidze trwa czarna seria rezerw Rakowa i Sparty Lubliniec
» Z policyjnej raportówki
» Czy wiesz, że mimo Twoich starań, możesz być teraz okradana? Spróbuj temu zapobiec. Zabezpiecz kości przed osteoporozą!


r e k l a m a


chemeks rek_in.jpg

Autozamki-2013-11(1x1).jpg

Kulas-internet-2017-3.jpg

autokarowe.jpg

Konstal-2016-01-net.jpg

Kris Sublimacja.jpg

MaxBramy-net.jpg

UmarzanieDlugow.jpg

tartak-int

inter.jpg

styks.jpg

RFG Logo 3 Ainter.jpg

chemex.jpg

wagner.jpg

Robotex-net.jpg

PKS_INTE.jpeg

polontex 2016-04 265x351.jpg

Karol-prawoJazdy-int.jpg







r e k l a m a
INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI
Zawalcz o Złoty Durszlak!
  wersja do druku            wyślij link znajomemu            inne artykuły tego autora
XII Festiwal Śląskie Smaki już za miesiąc! W tym roku odbędzie się 11 czerwca w urokliwym Koszęcinie. To miejsce szczególne, tutaj bowiem swoją siedzibę ma Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, który jest współorganizatorem tegorocznego Festiwalu.

Czym jest Festiwal Śląskie Smaki? To niezwykłe wydarzenie kulinarne, które od dwunastu lat gromadzi miłośników dobrego jedzenia, a przede wszystkim – tradycyjnej kuchni regionalnej województwa śląskiego, Impreza odbywa się w wymiarze kulinarnym i artystycznym, składa się więc z kilku części. Dwie z nich
są jednak wyjątkowo ważne. Mowa tutaj o Bitwie Smaków i konkursie kulinarnym.

Bitwa Smaków to wyjątkowy pokaz kulinarny na żywo w wykonaniu najlepszych śląskich kucharzy. W tym roku ceniony Remigiusz Rączka zmierzy się z Sebastianem Humskim w bitwie pt. Kurka kontra gąska,
czyli grzybowe wariacje kulinarne. Bo gdy mowa o grzybach i grzybobraniu – czy w tym temacie istnieje miejsce lepsze od koszęcińskich lasów?

Niech zatem temat Bitwy Smaków stanie się inspiracją dla uczestników konkursu kulinarnego.
Cały czas trwa nabór chętnych do konkursowego gotowania. Wziąć w nim udział może każdy! Konkurs odbywa się on bowiem w trzech kategoriach: profesjonalistów, czyli osób zawodowo trudniących się gastronomią, uczniów szkół gastronomicznych oraz amatorów, gdzie każdy niezależnie od wieku i doświadczenia może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz. 24 drużyny konkursowe będą mieć do przygotowania łącznie minimum 72 potrawy (bowiem każda z drużyn musi przygotować po 3 dania). Ilość i różnorodność potraw na pewno nikogo nie zawiedzie.

Tym właśnie uwodzi Festiwal od ponad dekady – odbywając się co roku w innym regionie województwa
i oferując kulinarne emocje dla wszystkich, pozwala wciąż odkrywać nowe, często zapomniane smaki kuchni regionalnej. Dlatego warto stać się częścią tego wyjątkowego wydarzenia i już dziś wysłać zgłoszenie
do udziału w konkursie. Nabór trwa do 26 maja, jednak ilość miejsc jest ograniczona - nie warto czekać do ostatniej chwili! Jak się zgłosić? Karta zgłoszenia jest dostępna na stronie slaskiesmaki.pl, a wszelkich odpowiedzi udzieli: Marta Grygny (Śląska Organizacja Turystyczna); tel.: 32 207 207 3,
mail: marta@slaskie.travel





 Komentarze:
brak komentarzy
Musisz być zalogowany żeby dodawać komentarze do artykułów

o gazecie | redakcja | archiwum | forum | reklama
"Gazeta Częstochowska" - Tygodnik Regionalny. Wydawca: Gazeta Częstochowska sp. z o. o.
Adres redakcji: ul. Równoległa 68, 42-200 Częstochowa tel. (0-34) 366-37-11, fax. 324-65-73,
e-mail: redakcja@gazetacz.com.pl, WWW: http://www.gazetacz.com.pl