Znajdź:
  
Jedyny tygodnik regionalny z tradycjami. Rok założenia 1909.
Zaloguj się
Nowe konto
Poniedziałek, 23 października 2017
Teodora i Seweryna
kultura   aktualności   historia   ekologia   medycyna   turystyka   sport   felieton   wizytówki firm   archiwum(450-479)   sprawy społeczne   zdrowie   gospodarka   edukacja   wiadomości   informacje   publicystyka   GMINY I POWIATY   polityka   wywiady   INFORMACJE CZĘSTOCHOWA   INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   WYDARZENIA CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   finanse   ubezpieczenia   Rolnictwo   Budownictwo   MOTORYZACJA   ROLNICTWO   Z WOKANDY   Gazeta Częstochowa   

  Nr 42 (1337) 2017-10-19
  W NUMERZE:
» POMOC SPOŁECZNA, Szykuje się strajk w częstochowskim Domu Pomocy Społecznej
»  Orange nie liczy się z polskim obywatelem
» Pieniądze na ekologię dla TAURON-u
»  Częstochowa: Bulwar Warty przejdzie metamorfozę. Powstanie strefa wypoczynku pełna zieleni
» Śladem naszych publikacji. Psie kupki c.d.
» Życzenia dla Stulatki
» 70 lat „Plastyka”
» Matyjaszczyk uwiarygodnia Marandę
»  PRZYRÓW /SIERAKÓW. Jak w Sierakowie dzielą fundusz sołecki
» OBYWATELSKI POMYSŁ. A może tężnia solankowa w Częstochowie…
» AKADEMIA IM. JANA DŁUGOSZA W CZĘSTOCHOWIE. Nowy rok, nowe kierunki
» Z inspiracji poezją Poświatowskiej
»  Wystawa malarstwa Anny Przewłockiej
» W HOŁDZIE AGNIESZCE OSIECKIEJ. „Wesołe miasteczko”
» Najtragiczniejszy dzień w najnowszej historii Polski 78. rocznica agresji sowieckiej na Polskę – 17 września 1939 roku
» PAMIĘCI POR. PIL. HIERONIMA DUDWAŁA
» BOHATEROWIE CZĘSTOCHOWY
» BOHATEROWIE CZĘSTOCHOWY
» CIEŃ SKRZYDEŁ NAD KUCELINEM
» KALENDARIUM PAŹDZIERNIKA
» II Ponadregionalny Festiwal Piosenki Podwórkowej
» Ognisko Niepodległości im. Marszałka Józefa Piłsudskiego
» CZĘSTOCHOWSKIE POLA CHWAŁY. Trzystu spod Kochcic
» SUKCESY CZĘSTOCHOWSKIEGO KIEROWCY WYŚCIGOWEGO
» Zagrali dla kolegi
» Trenerski dwugłos. KS Ruch Chorzów - RKS Raków Częstochowa
»  PIŁKA NOŻNA. W Haiz IV Lidze trwa czarna seria rezerw Rakowa i Sparty Lubliniec
» Z policyjnej raportówki
» Czy wiesz, że mimo Twoich starań, możesz być teraz okradana? Spróbuj temu zapobiec. Zabezpiecz kości przed osteoporozą!
» CUKRZYCA TYPU II. JAK USTRZEC SIĘ CHOROBY?
» DNI OTWARTE CENTRUM POMOCY DZIECKU
» Kurs samoobrony dla kobiet w Częstochowie
» Czy jesteśmy skazani na otyłość?
» Tenisista z Przyrowa
»  KŁOMNICE. Stypendia Wójta
» AndzejsLebedevs: „Dziękuję organizatorom, którzy uwierzyli we mnie”


r e k l a m a


chemeks rek_in.jpg

Autozamki-2013-11(1x1).jpg

Kulas-internet-2017-3.jpg

autokarowe.jpg

Konstal-2016-01-net.jpg

Kris Sublimacja.jpg

MaxBramy-net.jpg

UmarzanieDlugow.jpg

tartak-int

inter.jpg

styks.jpg

RFG Logo 3 Ainter.jpg

chemex.jpg

wagner.jpg

Robotex-net.jpg

PKS_INTE.jpeg

polontex 2016-04 265x351.jpg

Karol-prawoJazdy-int.jpg







r e k l a m a
informacje
Dobra ryba to świeża ryba! Jak wybrać wigilijnego karpia?
  wersja do druku            wyślij link znajomemu            inne artykuły tego autora
Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Co więcej, przepisów na jego podanie jest całe mnóstwo – możemy przyrządzić karpia smażonego, w galarecie, po żydowsku i grecku czy na szaro. Radzimy, na co zwracać uwagę przy jego zakupie, aby wybrać karpia świeżego i smacznego.


Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży i zdrowy - spożywamy go przecież często tylko ten jeden raz w roku. Należy przygotować go tak, aby ta tradycyjna, świąteczna ryba smakiem i apetycznym wyglądem zadowoliła nawet jej największych sceptyków. Zanim jednak przejdziemy do jej przyrządzania, należy wcześniej prawidłowo ją wybrać. Jak to zrobić radzi duet ekspertów - Remigiusz Kopiej i Robert Muzyczka, czyli wędkarz i kucharz.

Świeżemu karpiowi musi dobrze patrzeć z oczu
Remigiusz Kopiej, wędkarz i właściciel sklepu internetowego Corona-Fishing.pl z ręcznie produkowanymi przynętami dla spinningistów, radzi: Świeżo złowionego karpia poznamy po oględzinach, na które zwykle w sklepie nie ma czasu. Taka ryba powinna mieć krągły brzuch i naturalny kolor. W szczególności warto jednak zwrócić uwagę na warunki, w których trzymana jest żywa ryba, a także na jej oczy i skrzela. Zdrowy karp nie może być poobijany, ani mieć plam, wklęśnięć i uszkodzeń na skórze. W wodzie powinien przyjmować naturalną, pionową pozycję. Ponadto, jeśli kupujemy karpia w całości, kolor jego skrzeli powinien być ciemnoczerwony, nie blady. Jeżeli te nie są jaskrawe, o żywym kolorze, to oznacza, że ryba swoje ostatnie chwile spędziła w nienajlepszych warunkach. Oczy karpia powinny być szkliste, wyraźne i wypukłe. Mętne powinny wzbudzić nasz niepokój. Co więcej - skrzela i łuski muszą być lśniące i dobrze przylegać do tuszy ryby.

Wigilijna ryba to kwestia gustu, musi przede wszystkim być świeża
Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, radzi: Nie bez znaczenia jest wielkość karpia. Przy mniejszych okazach, ważących ok. 1 kilograma, należy bardziej uważać na ości. Z kolei większe ryby łatwiej się filetuje. Co niektórzy wolą małe karpie, inni zaś za najsmaczniejsze uważają takie, których waga sięga ponad 2 kilogramy. Niezależnie od wielkości ryby, żywy karp, którego kupujemy powinien pływać spokojnie, w wodzie bez piany. Oczy karpia nie powinny być mętne, skrzela powinny być krwistoczerwone, kolor skóry i płetw ryby powinien również być zbliżony do kolorów świeżo złowionej ryby. Oprócz tego, świeżość ryby można ocenić na węch - jej zapach nie powinien być nieprzyjemny. Warto jednak dodać, że karp pachnący mułem nie jest zły, ponieważ to charakterystyczne dla ryb słodkowodnych, pochodzących ze stawów hodowlanych. Zapach ten można zniwelować soląc i pokrapiając rybę cytryną bądź obkładając ją cebulą. Ważne jest to, że jeżeli mamy wpływ na wybór łowiska, z którego pochodzi karp, to polecam wybierać te z łowisk o żwirowym dnie. Wtedy karp w ogóle nie pachnie mułem. Ponadto mięso karpia powinno być sprężyste. Po naciśnięciu palcem karpia na wysokości grzbietu nie powinno powstać stałe wgłębienie. Rybę przed przyrządzeniem warto wyczyścić dzień wcześniej, nie zaś tuż przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy. Nie należy również przesadzić z przyprawami, bo wtedy zdominują one smak mięsa.

Ważne jest to, aby żywych karpi nie przynosić do domu w foliowych torebkach. Należy je włożyć do siatki lub płóciennej torby i możliwie szybko przełożyć do zimnej wody. Kierując się powyższymi poradami, wybierzemy zdrowy i smaczny okaz.

Foto:
Remigiusz Kopiej - wędkarz



R


 Komentarze:
brak komentarzy
Musisz być zalogowany żeby dodawać komentarze do artykułów

o gazecie | redakcja | archiwum | forum | reklama
"Gazeta Częstochowska" - Tygodnik Regionalny. Wydawca: Gazeta Częstochowska sp. z o. o.
Adres redakcji: ul. Równoległa 68, 42-200 Częstochowa tel. (0-34) 366-37-11, fax. 324-65-73,
e-mail: redakcja@gazetacz.com.pl, WWW: http://www.gazetacz.com.pl